Vnučka Nikity Sergejeviče Chruščova promluvila o Vladimiru Putinovi. Stojí to za to

04.03.2015 13:17

Vnučka bývalého sovětského vůdce Nina L. Chruščovová obviňuje Putina z toho, že vytvořil v Rusku atmosféru strachu a bezpráví. I když prý Němcova nejspíš nenařídil zavraždit, má na jeho smrti svůj podíl. Chruščovová odhaduje, že se v důsledku špatné ekonomické situace možná začnou od ruského prezidenta odvracet jeho nejbližší spojenci.

Vnučka Nikity Sergejeviče Chruščova promluvila o Vladimiru Putinovi. Stojí to za to
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Chruščovová připomíná, že všichni nejhlasitější kritici prezidenta Putina byli postupně odstraněni. Jmenuje novinářku Politkovskou, jež byla v roce 2006 zastřelena ve výtahu. Bývalý agent KGB Alexandr Litviněnko zemřel v londýnském exilu po otravě poloniem. V roce 2009 zemřel ve vazbě právník zabývající se bojem proti korupci Sergej Magnitskij. „Vražda opozičního politika Borise Němcova by tedy neměla nikoho překvapit. V každém případě by se měli konečně probudit ti Rusové, kteří doposud takovou zvůli a bezpráví tolerovali,“ vyzývá profesorka z newyorské univerzity a poukazuje na plány Němcova zveřejnit důkazy o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině.

„Ale i tak je nepravděpodobné, že by jeho vraždu osobně nařídil Putin. Pozice ruského prezidenta je neotřesitelná a popularita u obyčejných Rusů dosahuje 86 %. Zatímco Němcov byl pro své kritické názory na ruskou agresi na sousední Ukrajině brán jako zrádce národa,“ připouští Chruščovová. Za zneklidňující ovšem považuje fakt, že na vyšetřování bude osobně dohlížet Putin. „Můžeme si být jistí, že vražda Němcova bude označena za spiknutí CIA nebo ukrajinských tajných služeb. Kreml si pro ospravedlnění svých kroků dokáže vymyslet cokoli,“ konstatuje Chruščovová a zmiňuje vyšetřování smrti Stalinova konkurenta Sergeje Kirova v roce 1934. „Jeho vraždu provedla NKVD na rozkaz Stalina. Vyšetřování mu ovšem dalo příležitost vypořádat se i s dalšími svými odpůrci,“ píše Chruščovová.

celý text v angličtině je ZDE

Putin si dle jejího názoru vraždu Němcova sice neobjednal, ale po vzoru Stalina je zodpovědný za atmosféru strachu a bezpráví, která nyní panuje v celém Rusku. „Jeho příznivci tak coby věrní vykonavatelé vůle Kremlu došli k názoru, že zavraždění Němcova je v nejvyšším Putinově zájmu. V mnohém tak dnešní Rusko připomíná Stalinův Sovětský svaz. Také tehdy byli šéfové NKVD pokládáni za nejvýznamnější představitele země. Agent KGB Andrej Lugovoj, který je britskou vládou podezřelý ze zavraždění Litviněnka, je ostatně poslancem dumy. Co přijde dál? Vystupňuje Putin po vzoru Stalina státní teror? Nebo se konečně Rusové rozhoupají k akci?“ táže se Chruščovová.

V první dekádě 21. století prý bylo velmi snadné být příznivcem Vladimira Putina. „Udělal z Rusů bohaté, kosmopolitní a respektované světoobčany. Dnes však při nízkých cenách ropy a západních sankcích naopak z Rusů učinil chudé a ve světě opovrhované a neoblíbené. Nedělního vzpomínkového pochodu věnovaného Němcovovi vyšly do ulic desítky tisíc nespokojených občanů. Je tedy možné, že pohár jejich trpělivosti už přetekl? Putinův režim byl založen na příslibu ekonomické prosperity. Ten však již dnes není možné naplnit. Může se ukázat, že jeho spojenci nemají zájem na jeho politickém přežití. Ve chvíli, kdy je Putin nejvíce oslaben, možná budou muset jednat a zachránit si tak svoji vlastní kůži,“ předvídá Chruščovová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…