Vnučka Nikity Sergejeviče Chruščova vynadala obyčejným Rusům: Myslíte, že car má vždy pravdu. Nenávist k cizincům nosíte v sobě

12.03.2015 14:02

Vnučka bývalého sovětského vůdce Nina Chruščovová na webu agentur Reuters objasňuje, proč se prezident Putin nemusí obávat masových protestů. Rusové v sobě prý mají zakořeněnou nekritickou úctu ke svým vůdcům. 

Vnučka Nikity Sergejeviče Chruščova vynadala obyčejným Rusům: Myslíte, že car má vždy pravdu. Nenávist k cizincům nosíte v sobě
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Podle Chruščovové se i dnes řídí Rusové starým příslovím, které říká, že car má vždy pravdu. „Ať už šlo o cara, sovětského komisaře nebo nyní o prezidenta Vladimira Putina, Rusové vždy považovali a považují své vůdce za neomylné. V rozporu s logikou jsou navíc Rusové ochotni vydržet rozmary těch největších despotů, protože se obávají, že může přijít ještě něco horšího,“ vysvětluje profesorka z univerzity v New Yorku. Rusové dle jejího názoru požadují vládu silné ruky a v případě potřeby jsou vždy ochotni se za svého vůdce postavit. Ať už je jakýkoli. „To ostatně vidíme v současnosti i na vysoké podpoře Putina,“ dodává Chruščovová.

Demonstrace desítek tisíc Moskvanů po zavraždění Němcova proto sama nepřeceňuje a zmiňuje průzkumy veřejného mínění realizované jen několik dní před jeho smrtí. „Vyplynulo z nich, že pouze 15 % populace sympatizuje s opozicí, zatímco 68 % se v této otázce vyjádřilo negativně. Přes polovina dotazovaných navíc odpověděla, že Rusko se dle jejich názoru pod Putinovým vedením vydalo správným směrem. Pouhých 12 % Rusů se domnívá, že by měli protestovat proti Putinovi na demonstracích. Zbytek považuje za nejdůležitější, že se jejich prezident dokáže postavit Západu. Věří totiž, že Spojené státy a NATO chtějí vidět Rusko na kolenou,“ informuje vnučka bývalého sovětského vůdce.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Pro obyčejné Rusy je podle Chruščovové těžké si přiznat, že po rozpadu Sovětského svazu jejich země ztratila své velmocenské postavení. „Rusové taktéž věří, že mají vzhledem k historii plné právo ovlivňovat dění na Ukrajině. Obyčejní lidé jistě mohou považovat smrt Němcova za smutnou událost. Mnoho z nich však tvrdí, že v konečném důsledku jej mají na svědomí kritici Kremlu, kteří nenávistně prezentuji Kreml v tom nejhorším světle,“ píše Chruščovová a podrobně vysvětluje nechuť Rusů k účasti na demonstracích proti systému. „I přes poměrně mohutné demonstrace před třemi a čtyřmi lety mají v sobě Rusové zakořeněnou úctu ke svým vůdcům a rovněž nacionalismus a opovržení Západem. Ruský car Alexander III. vládnoucí v 19. století ostatně prohlásil, že Rusko má jen dva spojence, kterými je armáda a námořnictvo,“ zmiňuje profesorka.

„Podobný postoj zastávali i komunističtí vůdci Sovětského svazu Vladimir Iljič Lenin a Josef Stalin. Oba neprodyšně uzavřeli hranice své země ve snaze omezit vliv Západu. Stalin opakovaně odstraňoval své politické oponenty tím, že je obvinil ze spolupráce se Západem. Běžná rivalita s ostatními státy je pro Rusy nepřijatelná. Když se podvědomě necítí být nejlepšími, obviňují ostatní z toho, že jim nepřejí úspěch a záměrně je brzdí,“ píše Chruščovová a tvrdí, že v jedné věci se bývalý ruský vicepremiér Němcov přece jenom mýlil. „Nenávidět cizince nás Putin nenaučil. Úzkoprsý nacionalismus a bigotní vlastenectví v sobě nosíme už odnedávna,“ konstatuje autorka textu.

„Právě z těchto důvodů nebudou desítky tisíc demonstrantů, kteří vyšli do ulic, aby vzdali úctu Borisi Němcovovi, pro Kreml představovat žádnou vážnou hrozbu. Putinův režim má stále k dispozici miliony věrných příznivců, kteří stojí za prezidentem, poslušně nenávidí Západ a varují před tím, že změna režimu by mohla zemi uvrhnout do chaosu,“ uzavírá Chruščovová.  


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…