Voda, elektrika, TV, splachovací WC. Dílo komunistů. Řekl kdo? Hodně nečekané

15.03.2021 10:24

Většina zástupců demokratických stran se shodne, že se dnes v České republice žije lépe, než za časů kdy nad touto zemí panovali komunisté. Herní vývojář Daniel Vávra, autor světoznámé hry Kingdom Come: Deliverance však sáhl k jednomu srovnání, které politiky vládnoucí v této zemi po roce 1989 pravděpodobně nepotěší. Nahlédněte.

Voda, elektrika, TV, splachovací WC. Dílo komunistů. Řekl kdo? Hodně nečekané
Foto: repro Youtube
Popisek: Slavný Čech Daniel Vávra jako youtuber

Právě dnes si připomínáme 82. výročí vpádu armád nacistického Německa do zbytku okleštěného Československa. Zdrcený prezident Emil Hácha tehdy oznámil, že zbytek země předává pod ochranu Hitlerovy říše.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Když válka skončila, lidé chtěli začít znovu žít, chtěli se mít líp, něco vybudovat. A právě tohoto nadšení pro budování republiky si všiml vývojář počítačových her Daniel Vávra, který spolu s kolegy dosáhl velkého úspěchu při vývoji hry Kingdom Come: Deliverance. Všímá si toho, jak lidí budovali nové bytové domy, nové přehrady a další velké projekty.

„Lidé tehdy opravdu tuhle budovatelskou náladu měli. Skončila válka a chtěli začít znova a líp. A taky toho po té válce opravu hodně udělali. Bylo by zajímavé udělat srovnání, co se všechno vybudovalo v letech 1945–1968 a co se vybudovalo po roce 1989. Je to super zajímavé i proto, že člověk si uvědomí kontext tehdejší doby. Dnešní (i mnou nenáviděné vesnické bytovky), dostávají zcela jiný rozměr, když si uvědomíte, že lidé žijící v bídných chalupách bez vody a elektriky najednou dostali baráky s teplou vodou, elektrikou, televizí, prádelnou a splachovacím záchodem, na který se nemusí na mráz. Když člověk zjistí, že v Letňanech byla až někdy do šedesátých let obří chudinská kolonie, kde lidé žili na černo v domech z vlnitého plechu a komunisté je postupně stěhovali do vedle vznikajícího sídliště, najednou vám to trochu pohne s nenávistí k hnusným panelákům,“ napsal Vávra na sociální síti Facebook.

Daniel Vávra o komunistech

Dnes se Česká republika nachází v nejhlubší ekonomické a zdravotní krizi od konce druhé světové války. Vláda Andreje Babiše nezvládá boj s pandemií a ve spojitosti s nemocí covid-19 rostou počty zemřelých nejrychleji od konce druhé světové války.

Nabízí se otázka, zda v sobě lidé po zvládnutí pandemie najdou podobnou chuť postavit republiku znovu na nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…