Voda na mlejn fašistům, zase vylezou hyeny. Zajímavé komentáře k útokům v Bruselu: Třeba Kateřina Jacques, Janda, Štětina...

22.03.2016 13:02

Útoky na letiště a metro v Bruselu probudily samozřejmě k horečné aktivitě uživatele Facebooku. A to včetně těch, kteří obvykle kritizují Evropu za její malé pochopení pro muslimy a přistěhovalce. Nyní tito lidé začali okamžitě upozorňovat, že nesmíme všechny házet do jednoho pytle a kvůli několika teroristům zavrhovat všechny.

Voda na mlejn fašistům, zase vylezou hyeny. Zajímavé komentáře k útokům v Bruselu: Třeba Kateřina Jacques, Janda, Štětina...
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Anketa

Je třeba uzavřít hranice?

98%
2%
hlasovalo: 14215 lidí

Zatímco v Bruselu již evakuovali letiště, publicista Daniel Veselý sdílel na svém facebooku komentář vysvětlující svérázně kulturní rozdíly mezi Evropou a islámským světem: „Tak nějak začínám být skeptický k té integraci. Teď jsem byl v zemi se sunnitským islámem a všude jsem potkal lidi vlídné, usměvavé a navzájem si pomáhající. Opravdu nevím, jak lze tohle chování integrovat do současné Evropy.“ Poté ještě přidal internetem kolující vtip, ve kterém se zastánci integrace ptali lidí, co říkají na to, že se u nás budou zavádět arabské číslice, a pak se bavili jejich rozhořčením.

Až když přišla zpráva, že v Bruselu vybouchlo i metro, Veselý prezentoval svou úvahu: „Hm, tak v Belgii to vypadá na koordinovanej útok jako loni v Paříži, kurva fix.“ K zakletí jej však podle vlastního přiznání přimělo to, že „je to jen voda na mlejn další fašizaci Evropy“.

Hodinu poté si vyhledal na webu Britské listy, na který přispívá, článek o tom, jak se jen během víkendu utopilo devět lidí při snaze dostat se z Libye do Evropy a jak za to nesou odpovědnost evropští politici, neschopní zajistit jim bezpečnou cestu. „A tohle neštěstí nikoho nezajímá,“ rozhořčil se. Podle Veselého je zřejmě 130 lidí zabitých vloni v Paříži a třináct obětí dnešních útoků v Bruselu cennějších než stovky utopených. „Za zločiny jedinců budou nyní pykat miliony zoufalých lidí,“ obává se publicista.

Ten se následně pustil i do zuřivé polemiky s čtenáři pod svým textem. Čtenáři, který mu namítal, že utopení lidé zbytečně hazardovali a jejich chování se dá srovnat s tím, kdyby skočili pod náklaďák, vzkázal: „Sem zvědav na tebe, až budeš prchat z fašo Evropy.“ Na námitku, že my ty stovky běženců netopíme záměrně, opáčil, že Západ podporoval lokální despoty, svým ekonomickým drancováním přispěl k ekologické katastrofě a nakonec svou krátkozrakou politikou zlikvidoval některé státy a vystavil jejich obyvatele všanc gangům obchodujícím s lidským neštěstím.

Na poznámku, že „uprchlíci se mají k světu“, pak reagoval: „Jsi kokot. Ještě se neví, kdo to udělal, v Paříži byli útočníci většinou z Francie a Belgie, takže Evropani.“

Jaroslav Cerman, aktivista z hnutí Žít Brno, se zase podivil všem, kteří byli útoky šokováni. „Jakože nečekal další útoky na Evropu? Tak to je super, že nás chce před teroristy chránit člověk, kterého nejspíš šokují i blesky v bouřce nebo oříšky v oříškové čokoládě,“ přirovnal bruselské útoky.

Liberálně ekologická strana, vedená Martinem Bursíkem, již zveřejnila i tiskové prohlášení, které po Facebooku šíří například předsedova manželka Kateřina Bursíková Jacques: „Za žádnou cenu však nepropadejme panice a nepřilévejme do ohně protiislámských nálad, protože za dnešní útoky jsou zodpovědní jednotlivci nebo skupiny extremistů, nikoli muslimští věřící jako celek,“ píše se v něm.

Podobnou radu dává i europoslanec Jaromír Štětina, který se ohlásil přímo z Bruselu: „Důležitá zbraň proti teroru: nenechat se zastrašit. To teroristi chtějí,“ vzkázal.

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty dává jiné rady. Podle něj nepostačí „technický boj“, ale vyhnat z našich měst džihádismus. Jak na to, je podle Jakuba Jandy zřejmé: číst některé muslimské učence, které think-tank Evropské hodnoty dlouhodobě doporučuje. Z praktičtějších nástrojů Evropské hodnoty radí pracovat diferencovaněji s různými skupinami imigrantů a nebát se například stíhat takové chování muslimů, které je v rozporu se zásadami demokratického státu.

Na webu Pavla Šafra pak napsala Johana Hovorková obsáhlý komentář, který varuje před „ožíváním hyen“ přiživujících se na bruselských mrtvých.

„Opět nastává ráj pro hyeny. Bude to tak po každém islamistickém atentátu, který bude mít za následek mrtvé a raněné. V komentářích na internetu se vyrojí kuchyňští politologové a religionistky, které odhalí zrádné ledví islámu jako takového,“ píše redaktorka. Problémem je podle ní terorismus a je úplně jedno, jaké víry se dovolává. „To není žádné ‚sluníčkové‘ deformované myšlení, to je smysl pro realitu,“ vysvětluje s tím, že třeba v Severním Irsku se takto vraždili katolíci a protestanti mezi sebou.

Jenže lidé prý uvěřili, že zabíjení je podstatou islámu a kdo nepodřezává jiné lidi, je špatný muslim. „Kdo nebude souhlasit s vědeckým konvičkismem-antiislamismem, bude označen za slaboduchého,“ dodává. Dokonce jsme prý došli tak daleko, že toto uvažování používáme proti uprchlíkům ze Sýrie a Iráku, kteří přitom před těmito teroristy utíkají. A nic na tom podle Hovorkové nezmění ani fakt, že se do tisíců nešťastných uprchlíků přimíchalo několik zločinců.

„Cílem teroristů je šířit strach. Cílem politických hyen, říká se jim citlivě populisté, je strach použít na cestě k vlastním korýtkům,“ zakončila svůj text srovnáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…