Vodečka, pívo, víno, rumíček, stříček, koktejly… Šéf Sněmovny Vondráček a další svědectví, které jiní novináři radši nevydají

25.03.2019 17:00

Radek Vondráček, ještě stále šéf dolní komory Parlamentu, má bohaté zkušenosti se zahraničními cestami. Díky své pozici jich navštívil mnoho. A podle našich několika svědků je průběh těchto cest podobný. Po oficiální části programu přichází ta neoficiální. Obvykle bujará, veselá. Prý se i zpívalo a bývalo veselo až do rána, kdy se řada hostů odpotácela na pokoj.

Vodečka, pívo, víno, rumíček, stříček, koktejly… Šéf Sněmovny Vondráček a další svědectví, které jiní novináři radši nevydají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Vondráček

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí
„Proč si myslíte, že se tak důsledně a pečlivě vybírá, kdo do zahraničí pojede? Proč si myslíte, že je běžné některá jména takzvaně neakreditovat?“ Zeptal se náš zdroj, který měl k šéfovi Sněmovny Vondráčkovi blízko a který se rozhodl některé ze svých zážitků veřejně pojmenovat. „Protože nikdo nechce, aby se pak někde objevila fotka nebo třeba krátké video z toho, co se děje u stolu po večerech,“ doplnil s lišáckým úsměvem.

Vzhledem k tomu, že tento zdroj nebyl jediným, kdo nám některé ze zahraničních výprav šéfa Sněmovny popsal, získaly ParlamentníListy.cz poměrně jasné kontury toho, jak ony návštěvy probíhají. Začněme novináři. Na zahraniční cesty obvykle jezdí jenom ti, kteří jsou prý prověření a hodní. A to jak v případě Radka Vondráčka, tak i dalších členů vlády, premiéra Babiše nevyjímaje. „Do kontaktu s poradci premiéra jsem nepřicházel, ale princip je vždy stejný. Vyjede se seznam článků, což už stejně každý ví, novinám se nabídne cesta a jede se. Nezažil jsem, že by někdo z novinářů, kteří cestují s delegacemi, napsal negativní informace,“ uvedl náš zdroj.

Tento postup potvrdil i jeden z ministrů kabinetu, který se cest taktéž účastnil.

Pak jsou tu hosté: obvykle byznysmeni nebo jim blízcí, případně zástupci organizací či státních institucí.

„Už si přesně nepamatuju, jak to bylo, ale sekretariát dá normálně návrh hostů, kteří by mohli jet, a pak se koná obvyklý proces schválení nebo neschválení. U některých států se to přímo vybízí: Čína, USA, Izrael, arabské země, tam je ta pečlivost vysoká, ale na straně druhé, kdo se s Radkem Vondráčkem ukázal loni ve Spojených arabských emirátech, ví, jak to tam všechno přetékalo přepychem,“ dodal náš zdroj.

Z oficiální cesty v Dubaji (Facebook předsedy Vondráčka)

No a konečně je tu obvyklé dělení mezi oficiální a neoficiální částí programu. V případě členů delegace z řad politiků je hrazeno prakticky vše: cesta, ubytování, jídlo, pití, doprava, ochranka, prostě vše. To ovšem není výjimka a netýká se pouze předsedy Vondráčka. Podobný servis si v minulosti užíval často hlučný premiér Topolánek, exministr financí Kalousek, jeho kolegyně Parkanová, zástupci ODS a Věcí veřejných a desítky dalších. 

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Zpátky za hranice vlasti.

Naši redakci zajímaly zejména dvě věci: zdali se na zahraničních cestách pije, opíjí a zdali je chování přítomných důstojné. „Ano, tak určitě. Pije se, opíjí, důstojné to chování je i není, snad každý se někdy zleje, co na tom je?“ uvedl náš zdroj, který se akcí, což chceme zdůraznit, také účastnil.

„Co se pije? Všechno. Jako to bylo ve Švejkovi: rum, kontušovka, jeřabinka, ořechovka, višňovka a vanilková. V tomhle případě šlo o vína, asi i vodečku, rumík, koktejly, pívečka a další. Prostě normální. A že se někdo opil? To nebyl jen Radek Vondráček, to byly i ministryně, poslanci, hosté. To není jenom o panu předsedovi Vondráčkovi. Zajímavé ale je, když se někdy tahle ‚delegace‘ vydá do restauračních prostor, jak to vypadá s placením. To by čtenáře ParlamentníchListů.cz mohlo taky zajímat, jak se to řeší…“

K tomuto tématu se v souvislosti s náhradami předsedy Sněmovny Vondráčka dostaneme příště.

Kdo byl v materiálu také zmíněn:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…