Vodí je v poutech před dětmi, platí náklady, kritizovala Šabatová podmínky v uprchlických zařízeních. Přilákala tím oko Bruselu

16.10.2015 14:31

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks dnes vyjádřil zklamání nad "důvěryhodnými zprávami" o nevyhovujících životních podmínkách v zařízení českého ministerstva vnitra Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku. Odvolal se přitom na úterní zprávu české ombudsmanky Anny Šabatové. Muižnieks vyzval české úřady, aby "rychle a rozhodně" životní podmínky žadatelů o azyl zlepšily.

Vodí je v poutech před dětmi, platí náklady, kritizovala Šabatová podmínky v uprchlických zařízeních. Přilákala tím oko Bruselu
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

Šabatová v úterý v Brně novinářům řekla, že životní podmínky běženců v Bělé-Jezové jsou velmi špatné, přičemž jejich děti tam žijí hůře než čeští vězni. Při kontrole uprchlického zařízení prý zjistila "zcela zásadní nedostatky". Rodiče jsou ponižováni před svými dětmi, jsou přepravováni v poutech a drženi za čtyřmetrovým plotem, přičemž tento stav nejsou schopni dětem vysvětlit, uvedla ochránkyně práv.

České ministerstvo vnitra v reakci na prohlášení Šabatové uvedlo, že kritiku vnímá jako oprávněnou pouze zčásti, i když připouští, že jsou věci, které je nutné zlepšit. S některými změnami již počítá.

Muižnieks dnes české úřady vyzval k okamžité nápravě. "Jakékoli urážky a znevažující zacházení s rodinami (žadatelů) a s dětmi musejí být okamžitě postihovány, aby se neopakovaly. S nynější uprchlickou vlnou je třeba se vyrovnat podle evropských a mezinárodní standardů lidských práv, které vylučují kriminalizaci neřízené migrace a věznění migrantů," konstatoval Muižnieks.

"Údajné úhrady detenčních nákladů z kapes migrantů nejsou v souladu s mezinárodními a evropskými standardy. České úřady by měly plně využít existující alternativy detence, plně respektovat důstojnost migrantů a účinně je ochránit před jakýmkoli hrubým zacházením," uvádí se v prohlášení komisaře.


 

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…