Vodička: Politici by po volbách měli uklidnit emoce mezi lidmi

28.10.2013 13:33

Politici by po volbách měli hlavně uklidnit emoce, které mezi občany zavládly v předvolební kampani. V projevu při oslavách výročí vzniku Československa to dnes řekl předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Zároveň varoval před narůstajícími sociálními problémy, zejména ve vyloučených lokalitách, a s tím spojeným nárůstem xenofobie a pochody neonacistů.

Vodička: Politici by po volbách měli uklidnit emoce mezi lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na vrchu Vítkov se konal pietní akt při příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války

Vodička v projevu k účastníkům oslav v Národním památníku na Vítkově připomněl, že samostatné Československo si při svém vzniku neslo problém způsobený národnostním složením, který vyvrcholil v době před druhou světovou válkou. "Současná Česká republika nemá národnostní problém. Je však zatížena neméně nebezpečným jevem: zklamáním značné části veřejnosti z politické situace," řekl Vodička.

Občané jsou podle něj frustrováni z ekonomických a politických "zlotřilostí" a narůstajících rozdílů mezi chudými a bohatými. "Existují-li sociální problémy, sociálně vyloučené skupiny, a neřeší-li se tento problém, pak zejména demonstrace neonacistů, kteří tyto jevy zneužívají ve svůj prospěch, jsou masovější, protože se k nim přidávají dosud loajální, avšak do kouta zahnaní občané," řekl.

Frustrace způsobuje xenofobii

Frustrovaní lidé se podle něj zatím uchylují "jen" k narůstající xenofobii. Současným politikům proto doporučil, aby si od zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka vypůjčili ideály společenské snášenlivosti, spravedlnosti a slušnosti. "Rozhodnutí, která budete činit, dělejte s rozvahou, v zájmu ČR a všech jejích občanů, bez ohledu na barvu jejich pleti, politickou příslušnost či vyznání," apeloval Vodička.

V Národním památníku na Vítkově se k oslavě výročí vzniku republiky sešla řada politiků, vojáků, veteránů i občanů. Mezi přítomnými byli ministři financí Jan Fischer a zahraničí Jan Kohout, generál Aleš Opata či předseda Senátu Milan Štěch.

Oslavy 28. října dopoledne zahájil prezident Miloš Zeman. Poprvé v roli hlavy státu před památníkem na Vítkově položil věnec k uctění památky padlých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…