Vodňanské kuře žádalo Andreje Babiše o laskavost. Neuspělo

05.01.2017 8:10

Dvě firmy z holdingu Agrofert požadovaly po Specializovaném finančním úřadu přechod do jednodušší elektronické evidence tržeb. Úřad ale žádosti nevyhověl. O celé záležitosti píše server Zpravy.e15.cz. Server Euro.cz se pak zabývá tím, že na majitele Agrofertu Andreje Babiše podal kdosi trestní oznámení.

Vodňanské kuře žádalo Andreje Babiše o laskavost. Neuspělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Velkopekárna Penam a společnost Vodňanská drůbež ze skupiny Agrofert Andreje Babiše požádaly Specializovaný finanční úřad o možnost vyhnout se elektronické evidenci tržeb v reálném čase. Výjimka měla platit pro řidiče čtyř set pekařských vozů a pojízdnou prodejnu s drůbežím masem, píše server.

Celý text je ZDE

„Požadovat vystavování dokladů po řidičích jde daleko nad rámec jejich kvalifikace a pracovních povinností těchto zaměstnanců. Alternativou by byly významné investice do školení řidičů či přijetí kvalifikovanějších zaměstnanců, což by však významně dopadlo na hospodárnost výkonu činnosti společnosti,“ cituje server z žádosti firmy Penam.

Podobné důvody pro zařazení do zjednodušeného režimu EET uvedla rovněž Vodňanská drůbež, píše dále server. Na rozdíl od stovek aut Penamu se v jejím případě týká problém s evidencí jen jedné pojízdné prodejny. Ta se podle firmy často pohybuje v oblastech, kde je špatné internetové připojení.

Oba Babišovy podniky ale u finančního úřadu narazily. Penamu úředníci doporučili pořízení centrálního evidenčního zařízení, které řidiče předem vybaví vytištěnými a zaevidovanými účtenkami. U Vodňanské drůbeže úřad poznamenal, že se její pojízdná prodejna jistě pohybuje i v oblastech s fungujícím internetem.

Toho, že na majitele Agrofertu a zároveň ministra financí Andreje Babiše kdosi podal další trestní oznámení, si všímá server Euro.cz. Tentokrát je to kvůli korunovým dluhopisům Agrofertu, kterých Andrej Babiš nakoupil někdy v roce 2011 za jednu a půl miliardy korun.

Celý text je ZDE

Babiš tak podle webu Echo24 využil daňový trik vymyšlený tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem původně pro státní dluhopisy určené občanům jako spořicí instrument. Díky způsobu zaokrouhlování daně byly tyto dluhopisy fakticky osvobozené od daně z kapitálových výnosů a jako velmi efektivní instrument odsávání nezdaněného zisku z firem je využila ohromná spousta podnikatelů, přestože tato úleva platila jen velmi krátkou dobu, píše server.

Oznamovatel podle něj považuje za daňový podvod skutečnost, že Babiš dluhopisy také pořídil, protože Agrofert údajně tyto peníze nepotřeboval. Server píše, že to, že by za to byl ministr financí skutečně odstíhán, je prý nepravděpodobné. „Agrofert má spoustu dluhů a že si půjčil i od svého vlastníka, není fakticky nic nestandardního,“ píše server.

Ovšem až na to, že Babiš si nikdy z Agrofertu neodčerpal žádné dividendy a jeho veřejně známé příjmy neodpovídají tomu, že by mohl mít našetřenou miliardu a půl. „Pokud by si půjčil peníze z Agrofertu a pak za ně nakoupil jeho dluhopisy, pak by to už daňovým podvodem zavánělo, a pokud si nepůjčil, platí od letošního roku zákon o prokazování původu majetku, kdy by měl finanční úřad přezkoumat, zda byly použité peníze při nabytí řádně zdaněny,“ upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …