Vodní děla, slzný plyn. Proti tomu šutry, láhve a zapálené popelnice. Pouliční válka v Hamburku rozhodně nekončí

09.07.2017 14:16

Velmi ostré střety mezi těžkooděnci a levicovými radikály nepřestaly v německém Hamburku ani v noci na dnešek. A to i přestože summit G20 včera skončil. Dokonce se násilnosti očekávají i v noci na pondělí.

Vodní děla, slzný plyn. Proti tomu šutry, láhve a zapálené popelnice. Pouliční válka v Hamburku rozhodně nekončí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policie nasadila proti radikálům v noci vodní děla

Nepokoje probíhaly ve čtvrti Schanzenviertel zhruba od deseti hodin večer. Na zemi zde sedělo zhruba 150 demonstrantů, kteří odmítli opakované výzvy policie, aby místo opustili, a nadále zde setrvávali a blokovali průjezd aut.

Po zhruba hodině domlouvání reagovali na situaci velmi ostře těžkooděnci, kdy na demonstranty namířili vodní děla. Ta protestující doslova smetla z asfaltu. Vodní děla pak používala policie opakovaně, znovu je použila kolem půl jedné v noci. 

Těžkooděnci také využili slzný plyn ve velkých tubách, které jsou určeny speciálně pro demonstrace. Demonstranti totiž neustále házeli po mužích zákona láhve a kamení. Poté, co byla tato blokáda rozehnána vodními děly i obrněnými vozy, demonstranti se přesunuli zhruba o kilometr dál na Sternschanze.

V okolí pak dále panovaly potyčky mezi policií a hloučky demonstrantů. V minulých dnech zde v souvislosti s demonstracemi došlo také k rozbití výloh a vyrabování místního supermarketu.

Demonstranti pak následně vytvořili barikády a zapálili několik plastových popelnic. 

V souvislosti s pořádáním summitu G20 čelí kritice starosta Hamburku Olaf Scholz ze strany SPD, který před akcí sliboval, že občané tuto akci nezaznamenaji. Nyní se za celou situaci omluvil. Kritice čelí i německá kancléřka Angela Merkelová, neboť o Hamburku je známo, že je líhní levicových radikálů. I ona sama přitom nepředpokládala nepokoje, Němci však hovoří o největších demonstracích za posledních dvacet let. 

„Nechápu, proč byla tato akce uspořádána zrovna v Hamburku, neboť je všeobecně známo, že tu jsou koncentrováni levicoví aktivisté. Nechápeme rovněž, proč bylo místo summitu vybráno navíc tak, že v blízkosti aktivisté ve velkém množství bydlí,“ řekl jeden ze zaměstnanců hamburského hotelu. Někteří pak dokonce přirovnávají střety k ukrajinskému Majdanu.

Levicová Antifa v ulicích Hamburku:

Nepokoje v Hamburku probíhaly již od čtvrtečního dne, zraněny byly desítky policistů, zadrženy stovky lidí. 

reklama

autor: Vít Hassan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…