Vodu nezdražíme, útočí ČSSD na ANO. Spropitné vám nikdo nesebere, informuje Babiš

15.08.2016 11:38

Návrh ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) na výrazné zvýšení poplatků za odběr podzemní vody ostře kritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš zase uklidňuje číšníky a barmany, že ani po zavedení elektronické evidence tržeb o příjmy ze spropitného nepřijdou.

Vodu nezdražíme, útočí ČSSD na ANO. Spropitné vám nikdo nesebere, informuje Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Boj se suchem nesmí být záminka pro bezdůvodné plošné zvyšování nákladů domácností, které odebírají vodu z veřejných vodovodních sítí a nemohou ovlivnit, zda je v důsledku místních podmínek získávána více z povrchových, či podzemních zdrojů,“ uvádí Sobotka, podle kterého proto ministři za ČSSD ve vládě nebudou hlasovat pro návrhy, které by vedly ke zvýšení poplatku, a tedy zdražení vody pro domácnosti.

Sobotka poukázal na to, že v uplynulých letech již došlo k výraznému růstu vodného a stočného mimo jiné v důsledku investic do vodovodních a kanalizačních sítí a nových čistíren odpadních vod a také v důsledku zvýšení DPH u vodného a stočného za pravicových vlád z původních 5 % na současných 15 %.

Trojnásobné zvýšení poplatků za odběr podzemní vody se nyní snaží protlačit ministerstvo životního prostředí prostřednictvím novely zákona o vodách. „Nemůžeme souhlasit s tím, že by lidé měli platit za vodu vyšší poplatky, a to jen proto, že v důsledku jejího neustálého zdražování dochází k omezování její spotřeby, a tím i příjmů Státního fondu životního prostředí,“ uvedl Sobotka.

Poukázal na to, že celkový odběr vody z podzemních zdrojů v ČR v posledních letech trvale klesá. Podle Sobotky tak není důvod k drastickému zvyšování poplatku jako vynucenému regulačnímu opatření.

Babiš: Číšníci ani po zavedení EET o spropitné nepřijdou

Číšníci a barmani se nemusejí bát, že by po zavedení elektronické evidence tržeb přišli o příjem ze spropitného. Ujistil je o tom sám ministr financí Andrej Babiš v článku, který mimo jiné zveřejnil na svém blogu na serveru iDNES.cz.

Babiš připomíná, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění. Že jej v realitě nikdo nezdaňuje? „Všichni si na to zvykli a nikdo to neřeší. Je to dobře, nebo špatně? To ať si každý odpoví sám,“ píše Babiš. A upozorňuje na zajímavý fakt, že v USA existuje na spropitné dokonce několik daňových formulářů. „My nic takového zavádět nechceme,“ ujišťuje ale Babiš.

Jestliže si spropitné nechává číšník nebo barman, nic se nemění. „Neeviduje se. Což neznamená, že by se nemělo danit. Ale jak už bylo řečeno, to tu platí roky a každý si to dělá po svém,“ píše Babiš.

Celý text je ZDE

Jestliže je spropitné zákazníkem hrazeno z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům, tak ani v tomto případě se spropitné neeviduje. „Tedy nemusí, dobrovolně může,“ upřesňuje Babiš.

Pokud si spropitné plně nebo částečně ponechává majitel restaurace, pak se eviduje. „Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné,“ vysvětlil ministr financí Andrej Babiš a dodal: „Ať si každý dává spropitné, jaké chce – je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavést, na tom nechce nic měnit,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…