Vojáci Hradní stráže budou mít novou strážnici. Za dvacet milionů

24.07.2015 14:54

Pražský hrad opraví pro potřeby Hradní stráže dva domy proti Jízdárně Pražského hradu. Zřízena v nich bude nová strážnice, řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Sněmovna kvůli opravě převedla z rozpočtu ministerstva obrany na Pražský hrad 20 milionů korun.

Vojáci Hradní stráže budou mít novou strážnici. Za dvacet milionů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

„Vzhledem k tomu, že stávající strážnice přestává vyhovovat technicky, kapacitně i hygienicky, bude v těchto domech zřízena strážnice nová,“ uvedl velitel Hradní stráže Radim Studený. Strážnice podle něj slouží jako zázemí pro asi dvě desítky vojáků, kteří jsou ve čtyřiadvaceti­hodinové strážní službě. Na starosti mají ostrahu Prašného mostu, Lumbeho zahrady, Královské zahrady, Horního a Dolního Jeleního příkopu. „V prostorech bude provoz 24 hodin denně, 365 dní v roce,“ dodal Studený.

Ve strážnici vojáci dostávají jídlo, odpočívají tu nebo si sem odkládají osobní materiál a oděv. Jsou v ní ale také uloženy zbraně, munice a další materiál nezbytný pro strážní službu. Strážnice je určena také pro odpočinek a hygienu. „Budou zde tedy vybudovány například zbrojní sklad, sociální zařízení, jídelna či místnosti pro pohotovost a pro odpočinek,“ uvedl Studený.

Domy s číslem popisným 49 a 50 stojí proti jízdárně u takzvaného Stájového dvora před Jelením příkopem. „Objekty byly pro potřeby Hradní stráže vybrány proto, že jsou svojí dislokací optimální pro ostrahu vnitřního areálu Hradu,“ poznamenal Šebek.

Hradní stráž tvoří 610 vojáků a 43 občanských zaměstnanců. Podílí se na čestném hlídání vchodů do Hradu i na ostraze zahrad a nádvoří nebo zámku v Lánech. Čestná jednotka doprovází slavnostní akty, které se na Pražském hradě konají. Jednotka je podřízena Vojenské kanceláři prezidenta. Založena byla na začátku prosince 1918, tedy několik týdnů po vyhlášení samostatného státu. V prvních dnech samostatné republiky ostrahu Hradu zajišťovali členové Sokola.

cap jw

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …