Vojáci dostali na Vítkově ocenění za zahraniční mise. I ti, co pomáhali zvládat migrační krizi

08.01.2016 16:52

Předáním vyznamenání, pamětních medailí i věcných darů skončily dnes symbolicky na pražském Vítkově zahraniční mise pro několik desítek českých vojáků. Během uplynulých týdnů se vrátili z Afghánistánu, Kosova nebo Konga. Oceněni byli i vojáci, kteří koncem roku pomáhali v rámci mezinárodního cvičení Maďarsku a Slovinsku zvládat migrační krizi. Vojákům poděkovali zástupci armády, ministerstva obrany i slovinský velvyslanec Leon Marc.

Vojáci dostali na Vítkově ocenění za zahraniční mise. I ti, co pomáhali zvládat migrační krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Z Afghánistánu se z půlroční mise vrátili i členové velitelství 11. úkolového uskupení a vojáci 14. jednotky národního podpůrného prvku. Téměř 300 vojákům v zemi pod Hindúkušem velel David Schnábel. "Byla to pro mě neuvěřitelná zkušenost," řekl novinářům. Poznamenal, že bezpečnostní hrozby v Afghánistánu ‚nestagnují‘, ale naopak se zhoršují. "Vrátili jsme se všichni v pořádku, a to bylo hlavním úkolem mé mise," podotkl.

V minulosti se podle něj rok v Afghánistánu dělil na bojové sezony, kdy v létě stoupal počet útoků povstalců. Nyní podle něj už ‚bojová sezona‘ nemá časové ohraničení a vojáci musejí počítat s neustálým nebezpečím. „Samozřejmě i útoky přišly, byli jsme ale na bezpečné koaliční základně,“ řekl Schnábel.

V době, kdy mise 11. úkolovému uskupení končila, stala se terčem útoku i hlídka českých vojáků poblíž spojenecké základny Bagrám. Jejich obrněné vozidlo najelo na improvizovaný výbušný systém. Vůz byl poničen, vojákům se ale nic nestalo. Za svůj přístup byla pětice vojáků oceněna americkým velitelem. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se vše obešlo bez zranění i kvůli tomu, že vojáci dodrželi veškeré předpisy. V autě tak seděli připoutáni, upevněny měli i zbraně a veškeré příslušenství. Používaná vozidla totiž jsou schopna díky své konstrukci posádku ochránit, v minulosti ale byli spojenečtí vojáci vážně zraněni volně položenými věcmi, které při výbuchu létaly kabinou.

Podle Schnábela se zlepšují technologie, kterými jsou afghánští povstalci vybaveni. Nástražné systémy například odpalují pomocí mobilních telefonů. ‚My na to musíme reagovat,‘ řekl. Velkou pomocí hlídkujícím vojákům jsou například bezpilotní letouny ScanEagle, které kontrolují situaci v okolí hlídky. Česká armáda je dostala od Američanů, využívat je začala loni.

Vojáci se během své šestiměsíční mise setkali i s dvouminutovým zemětřesením. „Třásla se země, třásly se hory. Na to jsme samozřejmě připraveni nebyli, na všechno ostatní ano,“ řekl Schnábel. Úkolem jeho a jeho kolegů bylo velet všem českým jednotkám působícím v Afghánistánu a zároveň pro ně zajistit materiální či technickou podporu.

Oceněni za misi byli i vojenští pozorovatelé misí OSN MONUSCO v Kongu a UNMIK v Kosovu, ale i ženisté a zdravotníci za působení v Maďarsku a Slovinsku na cvičeních Balaton 2015 a Bled 2015. Oběma zemím pomáhali na podzim ve zvládání migrační krize.

„Obdivuji to, že jste ochotní vzdát se pohodlí svého domova a jet reprezentovat do nebezpečných míst svou republiku,“ řekl vojákům náměstek náměstek obrany Pavel Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…