Vojáci nacvičovali elektronický boj

01.12.2015 15:10

Česká armáda minulý týden nacvičovala vedení elektronického boje. Konalo se v českém vzdušném prostoru, řídilo ho ale Vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE). Vojáci cvičili například rušení radiolokačních prostředků, obranu před vzdušným útokem a piloti bojových i transportních letadel vyzkoušeli vypouštění klamných cílů. ČTK to sdělil Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Vojáci nacvičovali elektronický boj
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Den válečných veteránů se konaly různé akce. Ta na Náměstí míru v Praze byla spojena s prezentací vojenské bojové techniky

Procvičování vedení vzdušného boje, protivzdušné obrany a velení a řízení v podmínkách elektronického boje se v Česku konalo po dvou letech. "Elektronický boj je zaměřen na všechna zařízení přijímající nebo vysílající signál. Jednou z disciplín elektronického boje je omezení nebo úplné potlačení schopnosti protivníka využívat vlastní technická zařízení," uvedl Maruščák. Toho se docílí sofistikovanými metodami umožňujícími například zabránit protivníkovi přijímat signál odražený od vzdušných objektů.

Pro cvičení armáda použila například modulový UKV rušič označovaný jako MUKVR, který má ve výbavě 53. pluk průzkumu a elektronického boje z Opavy. "Ve vzduchu pak působil letoun Dassault Falcon 20 (DA-20), který disponuje integrovaným systémem pro rušení či klamání radioelektronických prostředků, na závěsníky pod křídly je pak možné umístit různé kontejnery pro elektronický boj," dodal Maruščák. Na obranu proti těmto prostředkům používali vojáci z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic radiolokátory propojené s velením, v záloze měli i pasivní sledovací systém Věra.

Vojáci si tak mohli nacvičit boj při rušení radiolokačních i rádiových prostředků. Strakoničtí příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku měli za úkol chránit 21. základnu taktického letectva v Čáslavi před útočícími letadly. Jejich protivník se naopak snažil přelstít prostředky průzkumu vzdušného prostoru. "Namátkou lze jmenovat situaci, kdy nepřítel využívá rušení k tomu, aby zamaskoval skupinu útočících letadel, nebo naopak zahltí systémy množstvím fiktivních cílů," uvedl Maruščák. Úkolem vojáků je pak rozpoznat skutečné prostředky vzdušného napadení a zničit je.

"Cvičení s podobným zaměřením se účastníme pravidelně. Vojáci během nich zúročí všechny poznatky získané z dřívějšího výcviku," doplnil Boris Cvetinov, který výcvik dvou desítek příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic řídil.

Do cvičení se zapojili také piloti stíhaček gripen, lehkých bitevníků L-159 a transportního letounu CASA, kteří si vyzkoušeli systémy vlastní ochrany, úhybné manévry i odpalování klamných cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…