Vojáci, policie a celníci prověří u hranic připravenost na migraci

27.09.2016 6:18

Na českých hranicích se dnes odehrají cvičení, která prověří připravenost ozbrojených složek státu na případný vzestup nelegální migrace. Téměř 500 policistů, vojáků a celníků bude nacvičovat obnovení kontrol podél slovenských hranic. Stovka policistů vyzkouší namátkové kontroly u hranic s Německem a Rakouskem.

Vojáci, policie a celníci prověří u hranic připravenost na migraci
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Při cvičení podél slovenských hranic bude na základě fiktivního rozhodnutí vlády vyhlášen první, nejpřísnější stupeň kontrol. Střeženo bude víc než 250 kilometrů zelené hranice a také 16 hraničních přechodů. Do akce se zapojí téměř 300 policistů a více než 140 vojáků a 30 celníků.

"Cílem je především prověřit komunikaci, systém velení, řízení a koordinaci jednotlivých složek, jejich aktivaci, přesunové trasy, logistiku a časování jednotlivých činností," uvedlo policejní prezidium. Cvičení by podle policie nemělo zásadním způsobem omezit silniční ani železniční dopravu. Zástupci vedení policie, armády a celní správy dnes sdělí podrobnosti k prověrce na tiskové konferenci v Praze, u hraničního přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku vojáky navštíví ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Na hranicích s Rakouskem a Německem dnes stovka policistů procvičí namátkové kontroly, které by bránily možné nelegální zpětné migraci z azylových zařízení v blízkosti hranic do Česka. O možnosti, že se by neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí, mluvil na konci července ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

České ozbrojené složky v loňském a letošním roce nacvičovaly ochranu hranic několikrát. První akce se konala na konci loňského září, kdy společně 800 vojáků a policistů kontrolovalo hranici s Rakouskem. V březnu pak policisté opět na hranici s Rakouskem simulovali situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst. V dubnu asi 150 vojáků v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji prověřilo dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize.

Cvičit ochranu hranic začala armáda a policie v souvislosti s migrační vlnou. Připraveni chtějí být na její případné přesměrování do Česka. Loni do Česka přišlo zhruba 3500 migrantů, hlavní trasa uprchlíků přes Balkán dál do západní Evropy území republiky obcházela.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…