Vojáci převzali na Vítkově ocenění za zahraniční mise

22.09.2017 21:32

Při slavnostním aktu na pražském Vítkově dnes přebralo ocenění za působení v zahraničních misích sedm desítek českých vojáků. Medaile dostala i jednotka, která se vrátila z půlročního působení v Mali, kde zachraňovala hosty hotelu napadeného teroristy. Část z nich dostala odznak za bojový kontakt s nepřítelem. Zpět do ČR se vrátili také vojáci působící v misích v Afghánistánu, Itálii, Kosovu nebo ve Velké Británii.

Vojáci převzali na Vítkově ocenění za zahraniční mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Jednotce působící v Mali velel Bedřich Hýža. Čeští vojáci měli za úkol střežit velitelství mise Evropské unie, výcvik maliských vojáků a také sestavovat tým rychlé reakce vyčleněný pro zásah v případě incidentu nebo nehody. Právě tento tým byl vyslán do hotelového resortu, který napadli teroristé. Čeští vojáci se na místo dostali mezi prvními.

„Náš tým, který tam přijel, zjistil, že střelba nebyla vedena náhodně, ale do zaměstnanců, hotelových hostů. Takže museli zasáhnout,“ poznamenal Hýža. Společně s kolegy z dalších armád se jim podařilo zachránit asi tři desítky lidí. Při útoku zemřelo podle dřívějších informací devět lidí včetně čtyř útočníků. Hýža poznamenal, že většina vojáků, kteří se do boje s teroristy zapojili, byla v zahraniční misi poprvé. „O to si myslím, že ten tlak a ten stres byl větší,“ podotkl Hýža.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nasazení českých vojáků ocenil. „Naši vojáci tam prostě zafungovali skvěle. Potom se to projeví tak, že máme třeba setkání ministrů obrany v Bruselu a tam za vámi někdo přijde, podá vám ruku a poklepe po rameni a řekne: Ti vaši kluci opravdu udělali velkou věc. A je to třeba ministr obrany Velké Británie nebo ministryně obrany Spolkové republiky Německo,“ řekl novinářům.

Medailí za působení v zahraniční misi byla oceněna i Adéla Stavělová, která v české armádě působí jako zdravotní sestra. Uplynulý půlrok byla nasazena na operaci Sophia, kterou vede Evropská unie ve Středomoří proti pašerákům lidí. Jejím úkolem bylo zajišťovat převoz zraněných či nemocných vojáků z lodí do pevninských nemocnic. „Ze začátku jsem se musela vyrovnat s mořskou nemocí a poté také s uzavřeným prostorem, na který nejsme zvyklí, protože jsme zvyklí operovat v našich podmínkách, hlavně v lese, v přírodě, v otevřeném prostranství,“ poznamenala.

Kromě vojáků musela také na základě námořního práva pomáhat i lidem zraněným na civilních lodích. Zajišťovala tak třeba záchranu námořníka, který spadl z výšky a bylo u něj podezření na krvácení do mozku. Stavělová poznamenala, že se jej podařilo v pořádku dostat do nemocnice a podle jejích informací se ze zranění zotavuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…