Vojáci propuštění za totality z politických důvodů mají šanci na odškodné

23.12.2014 20:21

Bývalí vojáci, kteří byli z armády v letech 1948 až 1989 propuštěni z politických důvodů, mají novou naději na odškodnění zákonem. Skupina poslanců ČSSD a ANO v čele se sociálním demokratem Antonínem Seďou navrhla, aby k důchodu pobírali 1 500 korun měsíčně. Píše o tom server iDnes.cz.

Vojáci propuštění za totality z politických důvodů mají šanci na odškodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výsostný znak České republiky na trupu vrtulníku

Návrh se týká zhruba 2 000 žijících vojáků, kteří získali osvědčení o mimosoudní rehabilitaci.

Obdobnou úpravu navrhovala ČSSD neúspěšně před sedmi lety. Ani pozdější návrh poslanců ODS a ČSSD o kompenzační příspěvek pro všechny, kdo byli z politických důvodů vyhozeni z práce, ale sněmovna před čtyřmi lety neschválila. Nárok na příspěvek k důchodu mají nyní pozůstalí po obětech komunistického režimu, nebo ti, kdo byli nejméně rok vězněni.

Nynější návrh poslanci zdůvodňují tím, že bývalí vojáci si zaslouží kompenzaci za újmy, které jim komunistický režim způsobil. Byli degradováni na občany druhé kategorie, „dostali se pod kontrolu Státní bezpečnosti, jejich dětem byla upírána možnost studovat na vysokých a někdy i středních školách“.

Celkem bylo podle předlohy politicky rehabilitovaným vojákům a občanským zaměstnancům Ministerstva obrany v roce 1991 vydáno 9138 osvědčení o mimosoudní rehabilitaci. Ke konci loňského roku žilo jen 2127 rehabilitovaných, jejich průměrný věk je 82,5 roku. Návrh počítá také s tím, že příspěvek v poloviční výši by mohlo dostávat zhruba 500 vdov či vdovců po komunisty propuštěných vojácích.

Odškodnění ve formě příplatku k důchodu by tak podle navrhovatelů mohlo představovat náklady na státní rozpočet ve výši kolem 42,8 milionu korun ročně. Sněmovna se předlohou začne zabývat nejdříve na své lednové schůzi, předtím ji ještě posoudí vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…