Vojáci se těší. Sněmovna má schvalovat zlepšení jejich sociálních podmínek

26.04.2017 22:49

Zpřesnění podmínek nároku profesionálních vojáků na příspěvek na bydlení, na některé složky služebního platu a na náhradu jízdních výdajů patří k cílům novely, která je po dnešním druhém sněmovním čtení před závěrečným schvalováním. Uskuteční se patrně na květnové schůzi. Poslanci navrhli jen dílčí úpravy normy.

Vojáci se těší. Sněmovna má schvalovat zlepšení jejich sociálních podmínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Snížení odpovědnosti vojáka za škodu, kterou způsobil při plnění úkolu, žádá v některých případech Antonín Seďa (ČSSD). Ministr obrany Martin Stropnický a Bohuslav Chalupa (oba ANO) navrhli změnu v odměňování přesčasů, Alena Nohavová (KSČM) ve výsluhách. Některé úpravy předlohy chce také branný výbor. Kromě jiného vymezení bezúhonnosti by poslanci mohli uzákonit například to, že voják pobírající příplatek za službu v zahraničí nemá nárok na náhradní volno a na příplatek za služební pohotovost.

Některá ustanovení zákona o vojácích z povolání, který začal platit s loňským červencem, nejsou jednoznačná, stojí v důvodové zprávě vládního návrhu. Zákon zásadním způsobem změnil podmínky výkonu služby a stanovil nový způsob odměňování vojáků. Autoři novely poukazují kvůli některým nejasnostem na to, že případné spory by mohly skončit v budoucnu i u soudu. Předloha by měla posílit právní jistotu vojáků, dodali.

Vojákům se novelou přestanou krátit příplatky na bydlení v případech, že sdílejí ve větším počtu jeden byt. Krácení vedlo podle důvodové zprávy k tomu, že si začali hledat samostatné pronájmy. Jízdné mezi místem bydliště a místa služby bude armáda vyplácet jen pro cesty po Česku. Někteří vojáci totiž uvádějí i zahraniční bydliště. Předloha dále například stanoví nároky vojáka, pokud by byl zajat v Česku. Nyní je zákon jen při zajetí v zahraničí.

Změny se týkají také například způsobu započítávání služby konané nad základní týdenní dobu a podmínek nároků na volno za službu konanou ve zvláštních režimech.

Vojáci, kteří jsou na pěti služebních místech, budou moci být v případě odvolání propuštěni ze služebního poměru, pokud pro ně nebude jiné vhodné služební místo. Jde o náčelníky Generálního štábu Armády ČR, Vojenské kanceláře prezidenta policie a Vojenské policie, ředitele Vojenského zpravodajství a velitele Hradní stráže.

Ministerstvo obrany předpokládá, že na příspěvcích na bydlení vyplatí po změnách ročně asi o 30 milionů korun navíc. Na úpravě nároku na náhradu zvýšených životních nákladů naopak ušetří zhruba 13 milionů korun.

Projednáním novely o vojácích z povolání dnešní jednací den sněmovny skončil. Poslanci se sejdou opět ve čtvrtek. Na programu mají insolvenční novelu, výsledky prověrky výročních finančních zpráv politických stran a interpelace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…