Vojáci složí před Pražským hradem přísahu, Zeman přijme diplomaty

27.10.2019 6:45

Na Hradčanském náměstí v Praze dnes složí přísahu téměř devět stovek armádních nováčků. Den před státním svátkem budou přísahat studenti Univerzity obrany i rekruti zařazení do kurzu přípravy ve Vyškově. V souvislosti s oslavou vzniku samostatného československého státu dnes také prezident Miloš Zeman přijme cizí velvyslance.

Vojáci složí před Pražským hradem přísahu, Zeman přijme diplomaty
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Před Pražským hradem odpřísáhne věrnost republice i připravenost nasadit pro vlast svůj život 886 nováčků. Skoro 350 jich bude z Univerzity obrany a přes 500 od začátku října nastoupilo do kurzu základní přípravy. Tím musí projít každý armádní rekrut.

Armáda měla na začátku roku 21.500 vojáků z povolání. Další ale slouží pod ministerstvem obrany, Česká republika jich tak letos v lednu měla přes 25.000. Armáda se každoročně snaží přijmout přes 2000 nováčků, několik set vojáků ale zároveň každý rok odchází do civilu.

Odpoledne se na Pražském hradě uskuteční setkání prezidenta s diplomaty, kteří v Česku zastupují své země. Setkání hlavy státu s cizími diplomaty se koná tradičně v předvečer oslav výročí vzniku Československa 28. října. Zpravidla na něm zazní projev prezidenta a nejstaršího člena diplomatického sboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…