Voják jako dobytče a terč pro děla. Války jsou zavrženíhodné, píše historik

17.05.2015 13:25

Historik a literární teoretik Mojmír Grygar o víkendu pokračoval ve svém seriálu o fenomenologii války, který píše pro čtenáře Literárních novin. V novém dílu se zabýval vojákem a jeho společenským zařazením.

Voják jako dobytče a terč pro děla. Války jsou zavrženíhodné, píše historik
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Grygar se v nejnovějším článku věnuje tomu, jak vlastně občan, který je povinen zúčastnit se vojenského výcviku a v případě války musí narukovat, nemá neomezenou možnost zařídit si život podle svého. „Musí se podřídit zákonu o vojenské službě a mobilizaci,“ píše v nejnovějším pokračování svého seriálu.

Podle něho pro to můžou být všemožné důvody, které vypadají vznešeně, ale za rozhodnutím vstoupit do války vždy stojí monarchové, diktátoři, prezidenti anebo vlády. Vladař si přitom až do příchodu konstitučních monarchií a republik nemusel nikterak lámat hlavu a prostě narukování do vojska vynutit. Až později, kdy nábor vojáků do armády nevedou násilní verbíři a drábi, výrazně stoupá potřeba každou válku veřejnosti nejen vysvětlit, ale i cílevědomě připravit a posvětit. „Je zvýšená poptávka po ideálních důvodech a mimořádných propagačních kampaních, války jsou totiž zavrženíhodné,“ míní Grygar

  • Celý text si můžete přečíst ZDE

Stát je jako matka a voják jako dobytče

Grygar s odkazem na román Velká odvaha Maxe Broda připisuje významnou roli státu. Brod zde ironicky popisuje závislost občana na státu a líčí moc úřadů a institucí. „Vrcholný moment životní dráhy každého občana – vojáka vystihuje dvojjediný příkaz: buď připraven zabíjet i sám se dát zabít,“ píše historik ve svém seriálu.

Voják tedy podle Grygara nemá téměř žádnou cenu. Veškerá péče rodičů a mnoha dalších se náhlou smrtí na bojišti rázem ocitne v troskách a znehodnotí se. Zde autor využívá jednoho z nejvýznamnějších českých vzdělanců Jana Theobalda Helda, který vojáka přirovnává k dobytčeti: „Mladé zvíře musí mnoho žrát, aby rostlo a sílilo jako budoucí terč pro děla,“ připomíná literární teoretik krutou pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…