Vojákům kupují ponožky, nesnáší Zemana a za klid vděčí miliardáři. Redaktor se vypravil do Dněpropetrovsku

22.12.2014 13:06

Nejnovější vydání časopisu Týden přináší reportáž z východoukrajinského Dněpropetrovsku, z velkoměsta, které je nejblíže frontové linii rozdělující ukrajinské území ovládané kyjevskou vládou a území pod kontrolou proruských separatistů. Redaktor Ivan Motýl nejprve píše o tom, co se v jedné z kaváren v Dněpropetrovsku dozvěděl o současné situaci na Ukrajině od trojice mladých intelektuálek. Jsou to věci, o kterých se u nás moc neví.

Vojákům kupují ponožky, nesnáší Zemana a za klid vděčí miliardáři. Redaktor se vypravil do Dněpropetrovsku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poznávací značka s vlajkou Luhanské národní republiky

Například to, že současnou válku z velké části financuje občanská společnost, protože stát nemá na armádu peníze. Jen v Dněpropetrovsku se od začátku války vybralo na bojovníky deset milionů eur. Nebo že každý občan platí válečnou daň ve výši 1,7 % z hrubé mzdy. Či spíše měl by platit. Protože jednak někdo vydělává měsíčně v přepočtu pouze 2600 korun, jednak skoro všichni pracují načerno. A ti, kteří si vydělávají v zahraničí, takto získané příjmy také nepřiznávají. Důvodem je to, že je stát zdaňuje šedesátiprocentní daní.

I jídlo kupují vojákům lidé

Vojákům na jídlo se lidé také skládají. Před místními supermarkety stojí dodávky, do kterých lidé přispívají tu pytlíkem rýže, tu pytlíkem fazolí nebo sáčkem pohanky. Dobrovolníkům se kupují i ponožky, pár za 370 korun, ale také zbraně za ceny, které jsou tajné. Redaktor se také v kavárně dozvěděl, že za výroky o Ukrajině tam lidé nesnášejí českého prezidenta Miloše Zemana.

Válku rozpoutali křiklouni, které většina lidí nesnáší

Časopis mluvil také s několika uprchlíky z oblastí kontrolovaných separatisty. Například Anna Denisová utekla z vesnice vzdálené čtyřicet kilometrů od Doněcka už v létě, ale až nyní se jí k odchodu podařilo přesvědčit jejího manžela. „Od července nedostával důchod a od teď už neměl z čeho žít,“ svěřila se redaktorovi.

Válku podle ní rozpoutalo pár křiklounů, kteří na sebe navlékli uniformy a prohlásili se za bojovníky za svobodu. „Naprostá většina lidí je nesnáší, jenže z jejich zbraní mají strach,“ posteskla si.

Gubernátor Kolomojskij krotí antisemitismus Pravého sektoru

Za to, že je v Dněpropetrovsku i nyní stále klid, mohou podle časopisu dvě věci. Jednak dobrovolnický prapor Pravého sektoru, který prý má podíl na tom, že na město nedopadají pumy. Jednak místní gubernátor a oligarcha Ihor Kolomojskij, který k udržení pořádku založil a vyzbrojil vlastní vojenské jednotky, a tak dokázal včas paralyzovat místní Putinovy spojence. Časopis podotýká, že Kolomojskij je Žid, a proto členové Pravého sektoru nesmí v Dněpropetrovsku vyvolávat antisemitské rozbroje.

Chabě vyzbrojení vojáci jen čekali na smrt

Jedna z mladých intelektuálek, se kterými redaktor časopisu debatoval v kavárně, poukázala i na těžké poměry v ukrajinské armádě. Ilustrovala to na případu jejích tří bratranců, kteří byli odvedeni do armády. „Chabě vyzbrojení jen čekali na smrt jako zvířata na porážku. Všichni proto dezertovali a stále se skrývají,“ přiznala Taťána Okopná s tím, že takových dezertérů jsou tisíce. Naproti tomu její otec prý opravil starý tank stojící roky někde u cesty a nechal jej odvézt na frontu.

Strýček s tetou dostali na výběr – buď do večera odejdou, nebo je čeká smrt

Jejího strýčka s tetou prý separatisté vyhnali z Luhanska. „Strýc je ukrajinský vlastenec a sousedé ho za to udali,“ uvedla s tím, že samozvaná hlídka jim dala na výběr. Buď se do večera odstěhují, nebo je zabijí. „Teď žijí u mého táty v Sumské oblasti. Přišli o všechno. O velký byt, o dvě chaty, okradli je i o auto,“ uvedla mladá Ukrajinka s tím, že případný návrat by byl asi velmi bolestný, neboť jak by si mohli takoví sousedé odpustit?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …