Vojákům, policistům i hasičům chce prý stát sáhnout na výsluhy

17.05.2014 13:21

Od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a dalších politiků přichází nový návrh, který nepotěší vojáky, policisty ani hasiče. Politici jim totiž chtějí sáhnout na výsluhy. Informuje o tom server Novinky.cz. Politici chtějí uzákonit, aby bývalí příslušníci bezpečnostních sborů nesměli zároveň pobírat výsluhu a plat státního zaměstnance.

Vojákům, policistům i hasičům chce prý stát sáhnout na výsluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenská přehlídka na Vítkově

Tento souběh příjmů prý někteří politici považují za nespravedlivý a také doufají, že tím získají do státní kasy stamilióny korun. Otázkou prý je, zda se sjednotí a změnu prosadí. Shoda prý není ani v koalici. Změnu žádá např. ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a řada koaličních i opozičních poslanců, ale proti se staví ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a částečně i policejní odbory.

Plat a současně i výsluhy pobírá podle informací Novinek.cz několik tisíc státních zaměstnanců. Jde o bývalé vojáky, policisty, hasiče, celníky, vězeňské dozorce a příslušníky civilních tajných služeb. Např. na Ministerstvu obrany je to čtvrtina civilních zaměstnanců, tedy něco přes dva tisíce lidí. Jejich průměrná výsluha je 11 840 korun měsíčně, někteří ale údajně berou i 60 tisíc korun.

Novinky.cz v této souvislosti citují ministra obrany Stropnického, podle kterého je dosavadní praxe už neudržitelná. „Příslušník armády či jiného sboru se při přechodu na civilní post stává pro stát nejdražším úředníkem,“ uvedl.

Chovanec o žádné plošné změně neuvažuje

Ministr vnitra je prý proti. Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že škrty ve výsluhách neplánuje. „Výsluhy se vyplácí za odsloužené roky rizikové práce pro svoji zemi, nikoli jako příspěvek k současnému zaměstnání, takže o takové plošné změně neuvažuji,“ sdělil. Obává se zřejmě masových odchodů policistů, ke kterým v minulosti prý docházelo vždy, když politici začali o snížení výsluh uvažovat. Což nakonec vždy přispělo k tomu, že ke změně nikdy nedošlo.

Policejní odboráři se údajně na plány politiků dívají s nedůvěrou, ale podle Novinek.cz by se jim líbilo, kdyby byly výsluhy zastropovány. „Fér by bylo, když hasič nebo policista nebude moci pracovat na Ministerstvu vnitra a pobírat i výsluhu nebo voják na Ministerstvu obrany,“ řekl Právu šéf Unie bezpečnostních sborů Jiří Vítek. Podle něj má výsluha sloužit jako bonus za službu vlasti: „Za to, že jsou příslušníci sborů omezení ve svých právech, že nemohou podnikat, být členem politické strany, den před službou nemohou pít a podobně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…