Vojenská rozvědka bude mít asi velký problém. Libanonec Fajád prozradil, co po něm chtěl jeho advokát

26.02.2016 9:12

Za milion dolarů prý nabízeli Libanonci Alí Fajádovi čeští vojenští zpravodajci, že zařídí, že nebude vydán do USA. Dnes o tom informovala stanice Českého rozhlasu Radiožurnál.

Vojenská rozvědka bude mít asi velký problém. Libanonec Fajád prozradil, co po něm chtěl jeho advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Alí Fajád těsně před svým propuštěním z vazby a odletem do Libanonu, ale i jednou předtím, policii řekl, že měl za milion dolarů slíbenou pomoc vojenských zpravodajců. Radiožurnálu to údajně potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů z bezpečnostní komunity.

Do vězení za ním prý s takovou nabídkou přišel jeho advokát Jan Švarc, který ho obhajoval do doby, než byl sám v Libanonu spolu s dalšími čtyřmi Čechy loni v létě unesen.

  • Celý text je ZDE

Konkrétně prý Švarc Fajádovi sliboval, že tajná služba zařídí, aby ho Česko nevydalo do Spojených států. USA totiž Fajáda podezírají z napojení na teroristy.

Fajád vypovídal dvakrát

Fajád vypovídal celkem dvakrát. Poprvé, když zmizela v Libanonu pětice Čechů. Podruhé vypovídal letos v lednu krátce před svým propuštěním. „Při obou výsleších Fajád řekl, že po něm chtěl Švarc peníze. Prý mu sdělil, že milion dolarů chce za pomoc tajná služba, další milion má jít na kauci. I ten by pak ale dle domluvy v případě Fajádova propuštění získala tajná služba,“ popsal Radiožurnálu zdroj z bezpečnostních složek.

Zaplatit peníze prý odmítl

Fajád ale prý do protokolu řekl, že Švarcovu nabídku odmítl. Advokát Švarc zase popírá, že by s takovou nabídkou za Fajádem do vězení přišel. „O tom já nic nevím, rozhodně. Připadá mi to i velmi nelogické,“ prohlásil Švarc.

Kriminalisté teď zkoumají, zda Fajád mluvil pravdu. Pokud ano, pak je zajímá, zda z něj chtěl jeho advokát pouze vylákat peníze pro sebe, anebo jestli měl skutečně dohodu s někým z tajné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…