Vojenský lékař vrátil vyznamenání kvůli zločinnému NATO. Poslankyně z ODS mu vzkazuje, jak se má chovat chlap

29.12.2014 21:28

NATO považuje podplukovník ve výslužbě , vojenský lékař s medailemi ze zahraničních misí Marek Obrtel za „zločineckou organizaci“. Rozhodl se proto vrátit veškeré medaile, které za dobu své kariéry obdržel. Poslankyně Jana Černochová (ODS) mu doporučila, aby se vzdal výsluh a peníze věnoval potřebným.

Vojenský lékař vrátil vyznamenání kvůli zločinnému NATO. Poslankyně z ODS mu vzkazuje, jak se má chovat chlap
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Anketa

S kterým politikem byste nejraději slavili Silvestra?

3%
4%
0%
1%
0%
79%
0%
0%
hlasovalo: 106606 lidí

„Mohl by je například posílat na charitu nebo do nadačního fondu,“ doporučila poslankyně, která je zároveň starostkou na Praze 2.

Podplukovník ve výslužbě Marek Obrtel zastával nejvyšší posty ve zdravotnické službě armády, během misí poznal situaci Kosova, Bosny, Hercegoviny nebo Afghánistánu. Teď chce ale všechna válečná vyznamenání z operací pod hlavičkou NATO vrátit. V otevřeném dopise požádal o odejmutí vyznamenání ministra obrany Martina Stropnického (ANO): „Vracím válečná vyznamenání, protože se hluboce stydím za to, že jsem sloužil zločinecké organizaci, jakou je NATO v čele s USA, a jejím zrůdným zájmům po celém světě,“ píše ve svém dopise Obrtel.

Dále také vysvětluje, co ho k tomu vede: „Chci tímto svým gestem také jednoznačně vyjádřit svůj naprostý nesouhlas s politikou USA, uplatňovanou vůči Rusku, zemím EU a všem svobodným a suverénním zemím světa nyní i v minulosti a zejména s jejími důsledky.“

Celý text dopisu zde

Na vyjádření bývalého vojenského lékaře reagovala poslankyně Jana Černochová: „Pokud pan podplukovník řekl, že NATO je zločinecká organizace, mohl přistoupit k tomu, že si nechá odejmout výsluhy, které jistě nejsou malé. To bych brala jako gesto gentlemana, který proti něčemu protestuje, ale vracet medaile? Odvolávat se na politiku NATO?,“ podivila se. Poslankyně zároveň navrhla, aby peníze věnoval potřebným.

„Jsou to jeho medaile, je to nějaký projev vzdoru, na který má člověk, který byl součástí Armády České republiky, právo. Na druhou stranu si myslím, že pokud by chtěl udělat chlapské gesto, mohl říct, že nechce brát finanční prostředky v podobě výsluh za to, že se účastnil misí, jak říká, `této zločinecké organizace` a pak by to dávalo smysl. Mohl by peníze například posílat na charitu nebo do nadačního fondu, jenž nově vzniknul právě pro vojáky, kteří jsou vážně zranění, nebo rodiny těch, kteří na misích zemřeli,“ dodala s tím, že to není tak dávno, co v Afghánistánu několik našich vojáků zahynulo. „Postup pana podplukovníka není nejšťastnější,“ podotkla Černochová.

Stažení amerických vojáků z Afghánistánu může vyvolat zhoršení bezpečnostní situace

V dopise na ministerstvo Obrtel také píše: „Každý, kdo se jakkoliv postaví na odpor mocenským zájmům USA, byť by tím hájil identitu, ekonomiku a suverenitu svého národa, musí být `vymazán z mapy světa`.“ Zároveň upozorňuje na možnost tragického konce: „Je jen otázkou času, kdy se celý americký systém zhroutí, nebo USA vyprovokují fatální válečný konflikt, ke kterému zneužijí Evropu jako válčiště.“

O dopise jsme psali i ZDE

Mezinárodní vztahy podle Černochové tak napjaté nejsou: „Vzhledem k tomu, že pan podplukovník pracoval jako lékař, nevím, k jakým informacím měl přístup. Takto vyhrocenou situaci nevidím,“ zhodnotila Černochová a dodala: „Například to, že se američtí vojáci stahují z Afghánistánu, vyvolá podle mého názoru zhoršení bezpečnostní situace. Rozhodně nebudu obhajovat politiku prezidenta Obamy, těším se na to, že za dva roky, doufejme, vyhraje prezidentské volby republikán, a politika USA bude opět taková, jakou jsme znali z dob Ronalda Reagana - a nebude ode zdi ke zdi, jak předvádí Barack Obama.“

Problém pro naši civilizaci vnímá jinde. „Vidím hrozbu v islamizaci Evropy, snaze implantovat jejich kulturu k nám. V tom já vidím hrozbu, kterou bychom se měli zabývat. Riziko nám nehrozí od Spojených států,“ uvedla Černochová s tím, že vybírat si teď za nepřítele Spojené státy by bylo velmi krátkozraké.

Marek Obrtel je podplukovníkem v záloze a během činné služby léta vykonával i jedny z nejvyšších postů ve zdravotnické službě armády, vždy na tabulkových místech s plánovanou hodností plukovník. Mezi nejvýznamnější patřil post velitele kontingentu AČR v Afghánistánu a náčelníka 11. polní nemocnice AČR tamtéž, zástupce velitele operačního velitelství vojskové zdravotnické služby, nebo významné funkce v rámci sekce vojenského zdravotnictví Generálního štábu AČR.

Odejmutí vojenských vyznamenání nebo vojenské medaile naše legislativa neřeší. Pokud chce někdo udělat takové gesto, medaile může odevzdat na vojenském velitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…