Vojtěch Filip odhalil, jak to bylo se sliby Andreje Babiše pro KSČM

18.07.2018 10:01

Předseda KSČM Vojtěch Filip se vyjádřil na téma údajného handlu mezi ANO a KSČM. Dostali komunisté výměnou za podporu vlády funkce navíc? A kdo je požadoval? I o tom Vojtěch Filip mluvil s redaktory MF Dnes Ondřejem Leinertem a Petrem Kolářem.

Vojtěch Filip odhalil, jak to bylo se sliby Andreje Babiše pro KSČM
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Reportéry MF Dnes zajímalo, jak Vojtěch Filip vnímal rozhořčené reakce na vyjádření předsedy ANO Andreje Babiše, který v rozhovoru pro sobotní MF Dnes označil KSČM za „demokratickou stranu“. „Tak já jsem četl i pozitivní názory. My jsme demokratická strana registrovaná Ministerstvem vnitra. Myslím, že naše stanovy jsou ještě demokratičtější, než je tomu u mnohých jiných politických stran,“ odpověděl Filip.

Anketa

Zaslouží si prezident Zeman plat 250 tisíc Kč měsíčně bez náhrad?

86%
14%
hlasovalo: 8569 lidí

Poté se rozhovor stočil k tématu obsazení státních a polostátních podniků členy KSČM. Nejprve to vypadalo, že premiér Babiš vyjde takto komunistům vstříc, pasáž ale byla později ze vzájemné smlouvy odstraněna a Andrej Babiš nyní opakuje, že komunistům funkce přidělit neplánuje. „Když to nemělo oporu v naší členské základně, abych to požadoval, tak jsem to nepožadoval. Protože mediální tlak na naše členy byl takový, jako bychom požadovali něco nenormálního,“ reagoval Filip.

Jak tedy jednání ústředního výboru KSČM probíhalo? Řekli tam snad členové výboru Filipovi, aby funkce nepožadoval? „Úplně takhle to nezaznělo, ale podobně. Byla tam atmosféra, která vycházela z hanlivých článků, že nám snad jde o nějaké posty. Jestliže je členská základna nepožaduje, musím se tomu podřídit,“ uvedl Filip a zdůraznil, že Babišovo stanovisko v rozhodovacím procesu nehrálo roli.

Leinerta s Kolářem dále zajímalo, co tedy vlastně bylo pro komunisty důvodem k podpoře stávající vlády. „Snad jste si to přečetli v dohodě o toleranci. Jde o těch sedm programových bodů,“ odpověděl Filip. „Původně jste přitom kromě funkcí požadovali i nějaké personální výměny ve vládě. Ničeho jste se nedomohli, zato vás rozčílilo, když den po hlasování o důvěře vládě obměnil ministr dopravy Dan Ťok dozorčí radu Českých drah. Co s tím chcete dělat?“ zněl další dotaz. „To je jeho svaté právo. Já jsem nekritizoval odvolání členů dozorčí rady, ale to, že liberalizaci spouští pět let dopředu. Předtím než nás k tomu evropská směrnice nutí. Pan Ťok tím, co udělal, a svým prohlášením snížil rating Českých drah,“ vysvětlil Filip.

„Zajímavé bylo, že když jsme v době obměny dozorčí rady ČEZ obvolávali významné představitele KSČM, tak zatímco vy jste byl naštvaný, oni o nějakých vašich předchozích dohodách ani nevěděli. To je taková propast mezi vámi a zbytkem strany?“ ptali se redaktoři Vojtěcha Filipa. „Požadoval jsem, abychom měli garanci průhledného financování ČEZ a trval jsem na tom i ve chvíli, kdy už jsem to neprojednával jako nominaci, kterou bude dávat KSČM,“ odpověděl Filip. Údajně šlo o jeho soukromou iniciativu. „Byl to můj osobní tlak na to, abych já unesl odpovědnost. Já potom budu odpovídat za výsledky,“ dodal Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…