Vojtěch nabídl pomoc benešovské nemocnici, situaci tam zvládají

11.12.2019 11:34

Ministerstvo zdravotnictví je připraveno pomoci se zajištěním péče o pacienty benešovské nemocnice, kterou v noci na dnešek vyřadil z provozu kybernetický útok, v jiných zařízeních. ČTK to sdělil ministr Adam Vojtěch (ANO). Z Benešova má nicméně informace, že situaci tamní nemocnice zvládá.

Vojtěch nabídl pomoc benešovské nemocnici, situaci tam zvládají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Hovořil jsem s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také jsem v kontaktu s benešovskou nemocnicí a situaci aktivně sleduji,“ uvedl Vojtěch.

Provoz nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace jsou zrušené. Na nápravě intenzivně pracují IT specialisté. Nemocnice žádá pacienty, aby si k návštěvě vybrali jiné zařízení.

Výpadek začal ve 02:17 na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače, a v 02:50 už nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. Virus překonal bránu firewall a dva aktuální antivirovými systémy.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Záchranná služba řeší nyní převoz pacientů přes dispečink do okolních nemocnic v Příbrami, Říčanech, Sedlčanech a pražské Krči a posílila posádky tak, aby stíhaly časové dojezdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…