Vojtěch u Tvarůžkové rozhořčeně popřel nepěkné informace o svých poradcích. Šíří to prý ti, kteří se bojí jeho změn

19.04.2018 20:51

Adam Vojtěch (nestr. za ANO), ministr zdravotnictví v demisi, byl hostem Interview ČT24 Zuzany Tvarůžkové. Řeč přišla nejen na protikuřácký zákon a odškodnění za případné negativní důsledky očkování, ale také na vyjednávání o vládě.

Vojtěch u Tvarůžkové rozhořčeně popřel nepěkné informace o svých poradcích. Šíří to prý ti, kteří se bojí jeho změn
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ústavní soud rozhodl o protikuřáckém zákonu. Zákaz kouření stále platí. Myslí si současný ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch, že by měl být měněn? „Určitě ne,“ odpověděl s tím, že podle něj je zákon napsaný správně. Jakékoliv změny po 11 měsících by byly podle něho předčasné. „Zákon je obrovským přínosem,“ pokračuje ministr a dodává, že diskuse o tomto zákonu byly dostatečně dlouhé. Přibližně 15 let.

Ministr zdravotnictví v demisi také přišel s tendencí prosadit finanční kompenzace po případných negativních důsledcích očkování. Podle něj je třeba si uvědomit, že stát vyžaduje nějakou povinnost očkování, tak by na druhou stranu měl přijmout také odpovědnost za to, že se stane něco nepředvídatelného. Připustil, že se mohou stát případy, kdy očkování může vést k alergickým reakcím, které mohou způsobit trvalé následky. „V celkovém objemu je to marginální číslo,“ dodal. Otázkou pak zůstává, jakým způsobem se bude prokazovat, že došlo ke zdravotní újmě způsobené očkováním. Podle něj první instancí bude Ministerstvo zdravotnictví, pak se budou moci případně obrátit na soud. Bude to podle něj také o znaleckých posudcích. Výše škody pak bude spíše individuální. Může to jít klidně do řádů milionů korun v rámci trvalých následků. „Bude se to ale posuzovat individuálně,“ řekl. 

Dnešní úbytek zdravotníků je velkým problémem. „Lékařská populace u nás stárne,“ vysvětlil s tím, že do deseti let by měl přibýt větší počet zdravotnických absolventů, kteří by pak odcházející nahradili. V tomto ohledu vidí problém také s nedostatkem pedagogů fakult. Řešení vidí v navýšení rozpočtů. „My peníze nedáme univerzitám, ať si s nimi dělají, co chtějí,“ zdůrazňuje záměr, ale pouze lékařským fakultám. Platy pedagogů se budou muset také podle něho zvyšovat.

V nedávné době se dostaly do médií anonymní e-maily o poradcích ministra, kteří údajně sami prosazují své lobbistické zájmy na ministerstvu. „Informace nejsou pravdivé,“ okomentoval aféru ministr. Domnívá se, že může jít o akce lidí, kterým vadí personální změny nebo změny ve zdravotnictví. Došlo také na vysvětlení důvodu odvolání dvou ředitelů nemocnic. „Jsou to informace, o kterých nemohu hovořit,“ uvedl.

Jak hodnotí ministr šance na domluvu ČSSD a hnutí ANO? „Nejsem účastníkem jednání,“ vysvětlil s tím, že to nedokáže odhadnout procentuálně. Sám se kloní spíše ke spolupráci s ČSSD než s SPD. Druhá varianta podle něj není na pořadu dne. „Dnes již není ve hře,“ zdůraznil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …