Vojtěchova tiskovka, na kterou se napjatě čekalo. Kam všude se vrátí roušky

23.07.2020 19:39

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na tiskové konferenci oznámil nové plošné opatření. Je jím to, že od sobotní půlnoci vláda zavádí povinnost nosit roušky na vnitřních akcích pro více než 100 lidí. Od úterý se mohou konat tyto akce jen do 500 lidí.

Vojtěchova tiskovka, na kterou se napjatě čekalo. Kam všude se vrátí roušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Nemůžeme hovořit o tom, že situace je nějak alarmující, jak jsem slyšel od některých mých kolegů, není zapotřebí děsit naše občany,“ sdělil nejprve Vojtěch ke slovům vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), jenž dnes hovořil o alarmující situaci a o tom, že by lidé dobrovolně měli nasadit ve vnitřních prostorách roušky.

Vojtěch následně oznámil, že od sobotní půlnoci bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob. Jde o půlnoc z pátku na sobotu. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí nad 500 osob. Vojtěch zároveň uvedl, že by doporučoval, aby se lidé hromadným akcím vyhýbali. Opatření patří i pro vnitřní svatby s účastí nad 100 osob.

„Toto opatření zavádíme na základě konzultace s epidemiology, kdy samozřejmě vnímáme, že ta čísla jsou zvýšená a je nutné reagovat,“ zdůvodnil Vojtěch, proč k tomuto opatření došlo. „Aktuálně se nacházíme v situaci, kdy v Česku dochází k postupnému nárůstu pacientů s onemocněním covid-19, jde o nárůsty, které jsou relativně vysoké, ale na druhou stranu je třeba říct, že ty nárůsty nejsou rovnoměrně rozmístěny, nezasahují celou Českou republiku a jde o lokální ohniska nákazy,“ uvedl. 

„Nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel. Nerostou počty pacientů v těžkém stavu,“ ubezpečil také Vojtěch a zdůraznil, že se skutečně neděje nic dramatického. „Situace nezatěžuje jakýmkoliv způsobem naše zdravotnictví, naše nemocnice,“ dodal.

Zároveň sdělil, že existuje riziko komunitního šíření, proto je nutná opatrnost. „Jsou to velmi malá ohniska, která se rozprostírají často ve všech krajích, ale je potřeba být opatrný,“ zdůraznil. Opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb, se zavádět, podle jeho slov, nebudou.

Zvýšení počtu nových případů podle Vojtěcha však není plošné, ve většině krajů je situace klidná. Nákaza se ale více objevuje také v regionech, kde dříve tak četná nebyla, například na Vysočině nebo v Jihomoravském kraji.

Na dobrovolný návrat roušek apeloval již odpoledne ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Nečekejte, až vám něco ministerstvo nařídí,“ řekl Hamáček a vyzval občany k dobrovolnému nošení roušek ve vnitřních prostorách a v městské hromadné dopravě. Informuje o tom iRozhlas.cz.

Hamáček se domnívá, že nošení roušek ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě je účinným opatřením proti šíření koronaviru. Míní také to, že vývoj epidemie v posledních dnech je alarmující. Hamáček také ubezpečil, že vláda nechce opakovat jarní vypnutí ekonomiky. 

Poslední dva dny byly počty nových případů onemocnění covidem-19 vyšší než 200, což je nejvíce od konce června. Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14.570 lidí, z nichž se ale už více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 364 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5062, což je nejvíc od začátku epidemie. Podle ministra ale může jít o chybu v datech, kdy se nevyřazují ze statistik všichni vyléčení. Zadal proto jejich audit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…