Volám: Zbavte nás tohoto člověka. Martin C. Putna chce sesadit Zemana a soudit jej za velezradu

14.08.2016 17:34

Vysokoškolský profesor Martin C. Putna si ve vysílání Českého rozhlasu nebral vůči prezidentu Zemanovi žádné servítky: „Člověk, který pracuje proti zájmům této země, který má být souzen za velezradu, jíž den za dnem podniká, tak co ten člověk říká, je úplně lhostejné. Já znovu volám, jako jsem to volal mnohokrát – odpovědné politiky, aby tuto zemi zbavili tohoto člověka, který jí škodí. Ale zdá se, že nemáme dost statečných politiků,“ uvedl Putna v rozhlasovém vysílání.

Volám: Zbavte nás tohoto člověka. Martin C. Putna chce sesadit Zemana a soudit jej za velezradu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Moderátorka poukázala na nedávné vyjádření Miloše Zemana, který prohlásil, že nyní by už Putnu profesorem nejmenoval. Podle Putny je ale jedno, co tento člověk říká. „Chyba je, pokud věnujeme pozornost jednotlivým výrokům těchto lidí. Můžeme je vnímat jako jakýsi maják. Maják v tom smyslu, že jestliže pošle své světlo nějakým směrem, tak pravda jde na přesně opačnou stranu.“

Celý text včetně audionahrávky je ZDE.

Když se řekne Zeman, je mi špatně

Putna také řekl, že se mu dělá špatně, když je Zeman zmiňován. „Mě to nebaví, pojďme se bavit o něčem zajímavějším,“ vyzval Putna moderátorku a ta jeho přání vyhověla a odvedla téma debaty jiným směrem.

V další části rozhovoru s Barborou Tachecí rozvedl Putna paralelu současné doby a 30. let minulého století. „Tehdy jako by celá Evropa byla znuděna, znavena, znechucena z demokracie a začala volat po rychlých řešeních a silných vůdcích. A když člověk sledoval mapu Evropy tehdejší doby, viděl, že jednu zemi za druhou zachvacuje touha po takovémto vůdci, a ti vůdcové skutečně přicházejí a ta Evropa, která ve 20. letech byla většinou Evropou demokratických států, je v polovině 30. let Evropou, ve které už tvoří většinu státy autoritářské.“

Situace v Evropě: Není to boj dobra a zla

Na otázku, co by tedy lidé nyní měli dělat, aby to nevedlo k podobným koncům jako ve 30. letech, uvedl, že už o tom mluvil, a odkázal tak ve své výzvě k sesazení Zemana.

Současná situace v Evropě je podle Putny komplikovaná. Není to jednoduchý boj dobra a zla, ale je to několik velkých sil, které se o Evropu pokoušejí. „Tak jako se Evropa 30. let nacházela na jedné straně mezi Hitlerem a na druhé Stalinem, tak je současná Evropa na jedné straně ohrožována radikální podobou islámu a na druhé hnědnutím, tedy tou radikalizací samotné Evropy, odporem ke svobodnému, liberálnímu a demokratickému řádu a voláním po silných vůdcích,“ vysvětlil Putna.

„Dokud byl ústředním tématem debaty posledních dvou let vztah Ruska, Ukrajiny a Evropy, bylo to blaženě jednoduché a jednoznačné: Rusko je agresor, který ukradl kus Ukrajiny, a kdo říká něco jiného, je ruský agent nebo hlupák. Teď jsme v situaci, kdy jednoduché řešení není,“ přiznal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …