Volba vedení Konfederace politických vězňů je podle soudu neplatná

25.06.2017 18:48

Současné předsednictvo Konfederace politických vězňů bylo zvoleno protiprávně. Rozhodl o tom loni nepravomocně Městský soud v Praze, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Soud dal za pravdu části členů konfederace, podle kterých sněm organizace nebyl v roce 2015 při volbě vedení usnášeníschopný kvůli malému počtu přítomných. Vedení konfederace se proti rozsudku odvolalo, případem se bude letos zabývat vrchní soud.

Volba vedení Konfederace politických vězňů je podle soudu neplatná
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle některých poboček organizace byl před dvěma lety sněm, který zvolil nynější předsednictvo, svolán v rozporu se stanovami, a navíc nebyl usnášeníschopný. Pětice členů konfederace se proto rozhodla obrátit na městský soud, který loni v listopadu potvrdil oprávněnost jejich námitek. „(Toto jednání) vzbuzuje dojem, že svolavatelé sněmu neměli zájem o dodržení zákona, ale na tom, aby se sněm konal za každou cenu,“ citoval server z rozhodnutí soudu. Zprávu převzala ČTK.

Pražský městský soud rozhodl o neplatnosti sněmu, a tedy i volby nového vedení. Rozsudek je ale zatím nepravomocný, protože se vedení konfederace proti rozhodnutí odvolalo. V kauze proto bude letos na podzim rozhodovat Vrchní soud v Praze. Předsednictvo konfederace se k situaci podle Aktuálně.cz nevyjádřilo.

Konfederace sdružuje lidi, kteří byli za komunistického režimu v Československu z politických důvodů vězněni nebo donuceni k emigraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…