Volbami v Chebu se zabývá soud, svolání zastupitelstva se oddálí

22.10.2018 13:25

Volby do zastupitelstva města Cheb bude prověřovat krajský soud. Výsledky napadly hned dvě stížnosti. ČTK o tom dnes informovala mluvčí chebské radnice Simona Liptáková. Posuzování stížností tak oddálí svolání ustavujícího zastupitelstva. To se nelíbí bývalé opozici, která ve volbách před dvěma týdny vyhrála.

Volbami v Chebu se zabývá soud, svolání zastupitelstva se oddálí
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

„Podle informací z Krajského soudu v Plzni byly v Chebu podány dva návrhy týkající se proběhlých voleb do Zastupitelstva města Chebu. Soud o nich musí rozhodnout do dvaceti dnů od jejich podání,“ uvedla Liptáková.

Podle lídra vítězné Volby pro město (VPM) a kandidáta na starostu Antonína Jalovce mohou návrhy na neplatnost zkomplikovat novému zastupitelstvu první kroky. Navíc vítězství VPM v Chebu bylo jednoznačné. „Zatímco v Mariánských Lázních byly výsledky velmi těsné a i pár hlasů může zvrátit pořadí kandidujících stran, v Chebu je situace zcela jasná a těžko změnitelná,“ uvedl Jalovec na svém profilu na facebooku.

„Pravým důvodem tak může být snaha odsunout ustavující jednání zastupitelstva na co možná nejpozdější termín. Jednak by to znamenalo prodloužení pobytu ve funkcích pro starostu, místostarosty a radní o dva až tři týdny, ale především by to umožnilo nabytí platnosti nové vyhlášky o hazardu, která bude platit od 1. listopadu. Po nabytí platnosti pak bude pro nové vedení města komplikovanější v září přijatou vyhlášku zrušit,“ uvedl Jalovec.

VPM ostře kritizovala, když na posledním jednání zastupitelstva před volbami dosavadní koalice ANO, ODS a ČSSD schválila vyhlášku, která umožnila provozování kasin ve městě. Lidé dokonce před radnicí proti vyhlášce demonstrovali. Vedení města ale vyhlášku hájilo tím, že se chce vyhnout případným soudům s provozovateli kasin.

Ve volbách získala VPM 17 z 30 mandátů. Dohodla se ale na širší koalici s Koalicí pro Cheb, Českou pirátskou stranou a Hnutím 2018. Podle společného prohlášení by VPM měla mít starostu i oba místostarosty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…