Volby by na severu Moravy podle potenciálu ČT vyhrála ČSSD

16.10.2013 20:22

Předčasné sněmovní volby by v Moravskoslezském kraji podle průzkumu pro Českou televizi (ČT) vyhrála ČSSD. Hlasovat by pro sociální demokraty mohlo až 35,5 procenta voličů. Druhé by skončilo hnutí ANO 2011 s 24,5 procenty a třetí KSČM, které by voliči mohli odevzdat až 22 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který pro ČT od 7. do 13. října provedly agentury Median a STEM/MARK.

Volby by na severu Moravy podle potenciálu ČT vyhrála ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současné době získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent. Je také třeba počítat se statistickou chybou od 1,5 procenta u stran s nejnižším potenciálem až po tři procenta u stran s potenciálem nejvyšším. Výzkumu volebního potenciálu se zúčastnilo 771 respondentů.


(Zdroj: ČT)

Občanská demokratická strana by dostala 10,5 procenta a TOP 09 deset procent

Čtvrté místo by podle průzkumu obsadila KDU-ČSL s 11,5 procenty. Shodně po 11 procentech by získali Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Občanská demokratická strana by dostala 10,5 procenta a TOP 09 deset procent. Volební potenciál zbylých stran nedosahuje pěti procent.

V Moravskoslezském kraji bude v říjnových předčasných volbách usilovat o přízeň voličů 18 politických subjektů, v roce 2010 jich bylo 17. Kandidátní listinu letos podalo 19 uskupení. Politická strana Aktiv nezávislých občanů však nepředložila potvrzení o složení zákonem stanoveného příspěvku na volební náklady 15.000 korun, a nemohla být proto do voleb zaregistrována.

Ve volbách před třemi lety zvítězila ČSSD, když získala 29,13 procenta hlasů, druhá skončila ODS se ziskem 17,49 procenta, komunistům odevzdalo hlas 12,61 procenta voličů. Do sněmovny se dostaly i Věci veřejné s 11,69 procenta hlasů a TOP 09 se ziskem 9,99 procenta. K volebním urnám v kraji přišlo 58,19 procenta oprávněných voličů.

Moravskoslezský kraj v uplynulém volebním období, které skončilo předčasně rozpuštěním Poslanecké sněmovny, v dolní komoře Parlamentu zastupovalo 22 poslanců. ČSSD jich měla osm, ODS pět a KSČM, TOP 09 a Věci veřejné po třech.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…