Volby do Senátu příliš netáhnou. Výjimečnou účast má jen jeden z okrsků

01.10.2022 13:23

Přestože letošní druhé kolo senátních voleb provází nízká účast voličů – stejně jako tomu bylo i v předchozích letech – existují i výjimky. Největší zájem o hlasování ve volbách v současnosti přitahuje souboj mezi bývalou spolupracovnicí expremiéra Andreje Babiše Janou Nagyovou (ANO) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v jihlavském volebním obvodě. Účast je tam podle ČTK již více než třetinová.

Volby do Senátu příliš netáhnou. Výjimečnou účast má jen jeden z okrsků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Nízká účast ve volbách do Senátu není nikterak výjimečná a zvláště druhá kola senátního klání patří v Česku dlouhodobě k volbám s nejnižší účastí. Úplně nejnižší účast byla zaznamenána před šesti lety. 15,4 % voličů tehdy přišlo k volbám ve stejných obvodech, jako jsou ty letošní.

Volby jsou ve znamení zejména soubojů opozičního hnutí ANO a vládního Spolu, jichž se uskuteční až 13. A podobná situace se vyvinula i v nejvíce sledovaném jihlavském obvodě, kde proti sobě stojí aktuální šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a někdejší spolupracovnice expremiéra Andreje Babiše Jana Nagyová (ANO).

V prvním kole senátních voleb hlasovalo na Jihlavsku až 48,9 % voličů a podle ČTK je účast oproti jiným okrskům vyšší i nyní.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Účast se podle volebních komisí oslovených ČTK v jednotlivých okrscích měla před jedenáctou hodinou pohybovat nejčastěji mezi 27 a 35 procenty.

Jihlavský duel je dosti sledovaný i okolím obou kandidátů. Hnutí ANO se i za účasti expremiéra Andreje Babiše snažilo do posledních chvil jihlavské voliče přesvědčit i za pomoci akce s gulášem, koblihami, pivem a svařákem zdarma.

Za Vystrčila se postavilo množství politiků z vládního spektra včetně senátorky Miroslavy Němcové (ODS), která uvedla, že rozhodnout mohou i lidé, kteří nejsou přímo z jihlavského volebního obvodu a vyzvala, aby lidé volali svým známým z Jihlavska a poprosili je k zvážení volby Vystrčila.

Mediálním prostorem tento souboj otřásá nejen kvůli otázce pokračování předsedy horní komory Vystrčila, ale rovněž kvůli současnému soudnímu procesu v kauze Čapí hnízdo, v němž Nagyová figuruje coby obžalovaná.

Kromě toho, že je otázkou, zdali by po zvolení Nagyové pokračoval soudní proces v této kauze samostatně s expremiérem Babišem, mnoho lidí upoutala její slova ve vysílání České televize, že první, co by v Senátu udělala, pokud by se do něj dostala, je podání žádosti o senátorskou imunitu.

„Jako první, pokud by to vyšlo, vejdu do dveří a požádám o imunitu,“ prohlásila.

Později však toto tvrzení stáhla a uvedla, že šlo o přeřeknutí. „To jsem se přeřekla. Myslela jsem, že požádám o její zrušení. Stres asi působí,“ vysvětlila tento svůj výrok pro SeznamZprávy.cz.

První kolo letošních senátních voleb v jihlavském obvodě skončilo vítězstvím současného předsedy Senátu, jenž od voličů získal 45,62 % hlasů. Jana Nagyová v prvním kole obdržela 30,56 % hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…