Volby do zastupitelstva Prahy se mohou změnit, poslanci tomu dali šanci

30.04.2014 18:25

Sněmovna dala šanci návrhu skupiny poslanců na změnu systému voleb do pražského zastupitelstva. Pražané by volili jako do zastupitelského sboru kraje, nikoli obce. Předloha, za níž stojí zejména pražští sociální demokraté, přečkala návrh TOP 09 a Starostů a ODS na zamítnutí a míří do výboru pro veřejnou správu a do ústavně-právního výboru.

Volby do zastupitelstva Prahy se mohou změnit, poslanci tomu dali šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Změna by znamenala například to, že městští politici by podle svého uvážení nemohli dělit Prahu na volební obvody a obyvatelé metropole by volili v jednom obvodu. Zastupitelstvo by mělo pevně 65 členů. Nyní mohou zastupitelé rozhodnout, že jich bude 55 až 70.

Zastánci předlohy poukazovali na podle nich účelové dělení Prahy do volebních obvodů v minulosti. Kritici argumentovali tím, že změny by byly mnohem širší a že jde o politickou hru.

Zástupce předkladatelů František Adámek (ČSSD) hovořil v souvislosti s dělením metropole do volebních obvodů o kouzlech, čárech, neprůhlednosti a alchymii, jak volby zmanipulovat. Hranice obvodů bývaly podle něho „umně konstruovány" pokaždé jinak. „Ukončíme možné volební čachry," řekl.

Jiří Koubek (TOP 09) ale varoval před tím, že do zastupitelstva by mohly kandidovat jen registrované strany, hnutí a jejich koalice, nikoli nezávislá sdružení. Nemohli by prý volit cizinci s trvalým pobytem v Praze a zúžila by se možnost volit jednotlivé kandidáty z různých uskupení.

Proti předloze vystoupili pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), který ji označil za nesmysl, i jeho předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS). Svoboda se tázal, zda by metropole taky dostávala peníze jako kraje a zda by měla hejtmana. „Je to hra zčásti pražské kavárny," komentoval normu Marek Benda (ODS). František Laudát (TOP 09) hovořil o "rudooranžovém útoku" na Prahu. „Myslím, že je to pitomost," reagoval na Laudátova slova Jiří Dolejš (KSČM).

Předlohu vedle skupiny sociálních demokratů podepsali i jednotlivci z řad ANO, KSČM, KDU-ČSL a Úsvitu. Většina poslanců ANO podpořila její zamítnutí už v úvodním kole, ani to ale nestačilo.

Sněmovna posléze přerušila projednávání souvisejícího návrhu ústavního zákona, který by zkrátil funkční období zastupitelstva zvoleného na podzim letošního roku ze čtyř na dva roky. Cílem je dosáhnout toho, aby se volby do zastupitelstva hlavního města konaly souběžně s krajskými volbami. Kritici v debatě poukazovali na to, že se oddělí termín voleb do městského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí a v Praze bude prakticky permanentní volební kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…