Volby prý možná ochromí Prahu. Vláda v metropoli se bude skládat hodně těžko

26.09.2014 8:41

Podle dosavadních odhadů mohou volby na pražský magistrát vést k vleklému vyjednávání o vytvoření koalice a mohlo by to podle MF Dnes vést až ochromení Prahy. Předpokládá se totiž, že vítězů bude příliš. Voliči budou vybírat ze 1786 jmen kandidátů a 31 subjektů. Jasný favorit přitom neexistuje.

Volby prý možná ochromí Prahu. Vláda v metropoli se bude skládat hodně těžko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Praha je přecpaná politickou reklamou a Pražané budou tentokrát ve volbách vybírat z ohromného množství kandidátů. Navíc budou volit hned dvakrát, a to na magistrát a do jednotlivých městských částí. MF Dnes poukazuje na to, že zatím nikdy nebyla situace tak nepřehledná jako při těchto volbách. O hlasy Pražanů se uchází 31 subjektů a dohromady najdeme na volebním lístku 1786 jmen kandidátů. Jeden volební lístek bude tvořit plachta o velikosti osmi stránek formátu A2.

Podle MF Dnes mohou volby Prahu ochromit. Ukazuje se totiž, že hlasy voličů se rozdrobí mezi velký počet politických uskupení a vítězů bude moc.  Navíc se zdá, že by tentokrát v hlavním městě nemusela vyhrát pravice, jak tomu doposud bývalo. Do zastupitelstva magistrátu se podle odhadů může dostat po dvou či třech lidech z různých uskupení a vytvořit nějakou většinu bude obtížné. Už nyní se předpokládá, že povolební vyjednávání bude dlouhé. A MF Dnes uvádí, že podle zdrojů blízkých lídrům vládní koalice by dohoda o obsazení postu primátora Prahy mohla být i součástí vyjednávání o rošádách ve vládě.

Nižší volební účast v Praze by uškodila pravici

Nepřehledné a složité situaci nasvědčuje i to, že tentokrát na pražský magistrát neexistuje jednoznačný favorit. ODS, která dříve ovládala magistrát, se s preferencemi pohybuje velice nízko a TOP 09 sice podle některých průzkumů vede, ale její pozice také není neotřesitelná. MF Dnes poukazuje na skutečnost, že dosavadní primátor Tomáš Hudeček není přes podporu Karla Schwarzenberga dostatečně oblíben u veřejnosti a nepřijatelný je prý i pro část TOP 09. ČSSD pod vedením šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka s vítězstvím prý ani nepočítá, chtějí se údajně dostat do jakékoli vlády města. Další možné koalice se jen těžko předpovídají.

Menší uskupení tudíž čekají na svou příležitost a doufají ve volební úspěch. Činí se také ANO Andreje Babiše. „TOP 09 je stále vpředu, ale nůžky mezi ní a ANO se zavírají. Voliči topky, zdá se, mají problém s Hudečkem. Mohou tedy odvolit do svých městských částí a na hlasování na magistrát se vykašlat,“ cituje MF Dnes názor ředitele agentury SANEP Oldřicha Zajíce. „Nižší volební účast v Praze by škodila pravici a nahrávala hnutí ANO a dalším,“ soudí Zajíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…