Volby se blíží. Vedle klausovců se šikují i havlovci

28.08.2013 9:35

Předčasné volby na konci října se nejspíš ponesou v duchu souboje mezi příznivci exprezidentů Václava Klause a Václava Havla. Své rozhodně řekne i současná hlava státu Miloš Zeman. Napsal deník MF Dnes.

Volby se blíží. Vedle klausovců se šikují i havlovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková, ilustrační koláž

Takzvaní havlovci se tvoří klem Liberálně ekologické strany (LES), jejíž založení v úterý oznámil bývalý předseda zelených Martin Bursík. Podporují jej textař a člen správní rady Knihovny Václava Havla Michal Horáček, ekonom Jan Švejnar a dokumentaristka Olga Sommerová.

MfD ale připomíná, že není jisté, zda se Bursíkovi podaří novou stranu do voleb zformovat. Mohl by se například spojit s lidovci. S jejich předsedou Pavlem Bělobrádkem už Bursík jednal.

Klausovci vedli důležité jednání v noci na úterý

Sílu ovšem nabírá také hnutí, které by umožnilo politický návrat bývalého prezidenta Václava Klause. Aktivně se o to snaží šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Důležité jednání, kterého se účastnil i Klaus, proběhlo v noci na úterý.

Václav Klaus zatím nepotvrdil, že se sám aktivně zapojí do voleb. Údajně čeká na to, jak silný proud jeho podporovatelé zformují.

Ke Klausovi míří politici, kteří už nemají šanci prosadit se na kandidátkách ODS

Ke klausovcům se zatím přidalo několik politiků ODS, často se jedná o ty, kteří ve straně ztratili vliv – Pavel Bém, Boris Šťastný a Mirek Topolánek.

Dosavadní předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) považuje zakládání strany klausovců za štěpení pravice, které posiluje levici.

Ostatní ale vznik proklausovského uskupení vítají. „Vítám Klausovo a Topolánkovo rozhodnutí přispět k renesanci pravicové politiky v naší zemi prostřednictvím nového politického, respektive volebního subjektu a jsem připraven se na něm podílet,“ prohlásil bývalý místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…