Volby skončily, dluhy zůstaly. Takto se s nimi vypořádají Jiří Paroubek a Radek John

27.05.2014 9:40

Nízká volební účast zapříčinila značné ztráty v kasách politických stran a hnutí. Server Lidovky.cz uvádí rozdíly nákladů na předvolební kampaň a peněz, které strany za výsledek dostanou. Milionové ztráty budou sčítat vítězové voleb, ale i LEV 21 Jiřího Paroubka nebo Radek John s VV. Výjimkou v poměru cena - výkon budou prý jen Piráti, kteří údajně vydělají.

Volby skončily, dluhy zůstaly. Takto se s nimi vypořádají Jiří Paroubek a Radek John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Na to, aby strana po eurovolbách získala peníze od státu, stačí získat alespoň jedno procento hlasů. Jenže na tuto hranici někteří nedosáhli. Například LEV 21 Jiřího Paroubka nebo Radek John s VV.

Sedm tisíc hlasů, tedy necelé půl procento, znamená pro LEV 21 podle Lidovek.cz jediné: Strana nedostane od státu ani korunu. Jiří Paroubek před volbami uvedl, že peníze na kampaň má jeho strana od sponzorů a že za kampaň zaplatí několik milionů korun.

Podobně dopadly i Věci veřejné vedené bývalým ministrem vnitra Radkem Johnem. Za Paroubkem a spol. zaostali véčkaři o 111 hlasů a od státu také nedostanou ani korunu. Radek John však prý nevyužil sponzorů a vzal si na svou kampaň třímilionový úvěr. Server Lidovky.cz píše, že ho čekají hubené časy. „Vzal jsem si úvěr ve výši tří milionů korun. Kampaň mi neplatí nikdo, nemám žádného sponzora, není nikdo, komu bych měl být vděčný," uvedl John před volbami.

Tratily však i silné parlamentní strany, které prý několikamilionový výpadek tolik nezabolí. Jedinou výjimkou tak prý zůstanou Piráti, kteří půl milionu zhodnotili čtyřikrát i přes to, že do europarlamentu nakonec nezasednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…