Volby v Česku vyhrál populistický miliardář, hlásí BBC

21.10.2017 19:46

Parlamentní volby v České republice vyhrál populistický miliardář Andrej Babiš a pozoruhodný úspěch zaznamenala krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která chce v zemi zakázat islám. Tak hodnotí výsledky hlasování v Česku britská BBC. Zprávu převzala ČTK.

Volby v Česku vyhrál populistický miliardář, hlásí BBC
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Jaké bude složení příští vlády, není ještě jasné,“ uvedla BBC s tím, že současný koaliční partner vítězného hnutí ANO, Česká strana sociálně demokratická ve volbách propadla.

Zatímco liberální a proevropské strany přišly ve velkém o podporu, nárůst preferencí si připsala krajní pravice, hodnotí BBC. „Přesvědčivý výsledek SPD stojí obzvláště za pozornost,“ poznamenal pražský korespondent BBC Rob Cameron s tím, že strana chce postavit mimo zákon islám.

BBC rovněž poznamenala, že Babiš, kterého provázejí skandály v podobě obvinění ze zpronevěry fondů EU či jeho minulost v době komunistické éry, vedl předvolební kampaň proti klasickému politickému uspořádání a vystupoval jako euroskeptik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…