Volby v Rakousku: Průzkumy, které rozčílí Brusel do nepříčetnosti

19.09.2017 7:12

Příští měsíc se budou konat parlamentní volby nejenom v České republice, ale také v sousedním Rakousku. Stejně jako například v Německu tak i v zemi našich jižních sousedů se potýkají socialisté z vládnoucí SPÖ s vážnými problémy.

Volby v Rakousku: Průzkumy, které rozčílí Brusel do nepříčetnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Deník Kronen Zeitung včera zveřejnil výsledky průzkumu, které naznačují, že zdejší socialisty patrně čeká u voleb neúspěch. V poválečném období v Rakousku až na období mezi lety 2000–2007 vládla tzv. velká koalice ve složení ÖVP a SPÖ. Po říjnových volbách by se nicméně socialisté do vlády dostat nemuseli a v koalici s lidovci v čele s charismatickým Sebastianem Kurzem by je mohli vystřídat stále sílící Svobodní.

Jak vyplývá z rozsáhlého průzkumu, koalici ve složení ÖVP a FPÖ si přeje 18 % voličů, což je o dvě procenta méně než těch, kteří by hlasovali pro pokračování stávající koalice. Tyto dvě varianty se také jeví jako nejpravděpodobnější. Více šancí se dává rozpadu „socialisticko-lidovecké“ koalice a do značné míry za to může migrační krize, která mezi oběma stranami vykopala hluboký příkop. Právě tento aspekt hraje do karet Svobodným, protože lidovci k nim nyní mají blíže než k socialistům.

Lidovci se ani ne měsíc před volbami jeví jako jasný aspirant na konečného vítěze, když by je volilo něco mezi 33 až 35 % voličů. Takový výsledek by byl pro ÖVP v její novodobé historii doslova požehnáním z nebes. A to zejména s ohledem na volební roky 2008 a 2013, kdy strana získala 26 % a poté lehce pod 24 %. O mnoho lépe si nevedli ani socialisté, kteří získali přes 29 % a před čtyřmi lety ještě o dvě procenta méně.

Pro oba současné koaliční partnery představují volby před devíti lety velký zlom. Zatímco lidovci se nyní derou zpátky na výsluní, socialisté stagnují a aktuálně by je volilo jen 22 až 24 % lidí, což je přibližně o deset procent méně než zmiňované lidovce. Z poklesu preferencí dvou tradičních stran těží Svobodní, kteří před čtyřmi lety ve volbách do Národní rady získali přes 21 % hlasů. Ale tentokrát by to mohlo být ještě o nějaké to procento lepší a FPÖ by se tak mohla stát druhou nejsilnější stranou v zemi.

Vstup do nově vytvořené vlády by pro Svobodné v čele s Heinzem-Christianem Strachem byl satisfakcí za těsnou prohru jejich kandidáta Norberta Hofera v prezidentských volbách. Opakovala by se tak situace ze zmiňovaného období mezi lety 2000 až 2007. Tehdy vládní koalice lidovců a Svobodných rozezlila Evropskou unii natolik, že proti Rakousku uvalila sankce. Ve světle polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost a maďarského Fideszu by však patrně něco podobného z pohledu Bruselu tentokrát prošlo bez většího povšimnutí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…