Volby ve Slatinkách navzdory záměně obálek platí

02.11.2018 19:05

Krajský soud v Brně potvrdil platnost výsledků komunálních voleb ve Slatinkách na Prostějovsku, kde komise prohodila obálky pro komunální a senátní volby. Nejvyšší správní soud ale ještě bude řešit, zda kvůli zmatku v této obci nevezme mandát senátorce Jitce Chalánkové, která se do druhého kola dostala jen velmi těsně rozdílem pěti hlasů. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Volby ve Slatinkách navzdory záměně obálek platí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Ve Slatinkách v říjnových volbách prohodila okrsková volební komise obálky pro komunální a senátní volby. I když změnu barvy dodržela po celé hlasování a voliče informovala o záměně obálek, výsledkem je vyšší procento neplatných hlasů. Stížnost za Slatinky podala sdružení nezávislých kandidátů Za další rozvoj obce a Pro Slatinky. Jde o sdružení, která podle výsledků voleb skončila na druhém a třetím místě.

Soud však stížnosti nevyhověl a ponechal výsledky v platnosti. Dění kolem místních voleb ale soud podle serveru Aktuálně.cz zkritizoval a poukázal na zmatek, který prohozené obálky způsobily. Soud ale konstatoval, že to, že voliči respektovali pokyny Ministerstva vnitra a neposlechli volební komisi, nemůže znamenat neplatnost jejich hlasů. „Pokud jediným důvodem dovozené neplatnosti bylo použití nesprávné obálky, pak soud považuje za nejspravedlivější a voličsky nejkorektnější vzniklý stav napravit a pokládat i těchto 23 hlasů za platné,“ uvedl soudce David Raus.

Soudce poukázal i na to, že zákon o volbách sice stanoví, že všechny obálky musí být opatřeny razítkem a být stejné velikosti a barvy, ale již neříká, jaká barva to má být. Senát soudu poté původně neplatné hlasy spočítal a přičetl je k původním výsledkům voleb. Protože však byly v podobném poměru, tak se rozdělení mandátů v zastupitelstvu nezměnilo.

Záměna obálek se sledovala i kvůli těsnému výsledku v senátních volbách, kdy nezávislá kandidátka Jitka Chalánková postoupila do druhého kola o pouhých pět hlasů, o které předstihla Irenu Blažkovou z hnutí ANO. Podány jsou kvůli tomu tři stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…