Volby zatím moc netáhnou. Do jedné volební místnosti zavítala zvláštní delegace

07.10.2016 18:46

V Česku začaly dnes odpoledne krajské volby, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb senátorů. Obyvatelé o ně, navzdory předchozím výzvám politiků k účasti, zatím nijak valný zájem neprojevili. Svůj hlas už odevzdali někteří straničtí představitelé. Dnes budou volební místnosti otevřeny ještě do 22:00. V sobotu mohou lidé jít vhodit hlasovací lístek do volebních schránek od 08:00 do 14:00, připomíná ČTK.

Volby zatím moc netáhnou. Do jedné volební místnosti zavítala zvláštní delegace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

V prvních zhruba dvou hodinách voleb přišla k urnám většinou asi desetina voličů. Účast je tak podobná jako na začátku voleb před čtyřmi lety. Radnice, volební komise a policie problémy vesměs nezaznamenaly. V Ústeckém kraji ale způsobuje mezi voliči zmatky situace kolem hnutí Severočeši.cz, jehož zmocněnkyně dala odvolat všechny kandidáty pro krajské volby. Lidé se volebních komisařů ptají, zda mohou hlasovat pro senátorské kandidáty hnutí Alenu Dernerovou na Mostecku a Jaroslava Doubravu na Ústecku. „Volby jsou podle mého názoru zmatečné. Do poslední chvíle jsme vysvětlovali, že odvolání krajské kandidátky nemá se senátními volbami nic společného,“ řekla k tomu Dernerová.

Delegace z Jižní Koreje

V Praze-Dejvicích se do jedné z volebních místností vydala delegace z Jižní Koreje, která pozorovala český systém voleb. „To nás trochu překvapilo, ale měli dokument podepsaný ministrem vnitra Milanem Chovancem,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Mezi prvními volil předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Pro jeho uskupení jsou regionální volby premiérou, může tedy jen získat. „Myslím si, že to bude asi těsný souboj, aspoň to tak vypadá, i když ty preference se samozřejmě mění. Ale kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak by to bylo celkem fajn,“ uvedl Babiš poté, co odevzdal svůj hlas v Průhonicích u Prahy.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka mezi voliči po přestěhování ze Slavkova u Brna do Prahy-Stodůlek chyběl. „Skutečně bych byl rád, aby lidé svého práva hlasovat využili, protože se jedná o veřejné služby, které se dotýkají jejich života,“ řekl dnes premiér.

Sociální demokraté ve volbách obhajují nynější dominantní postavení v regionálních zastupitelských sborech, mají i hlavní slovo v horní parlamentní komoře. Sobotka již před časem uvedl, že za úspěch by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub.

Skutečnost, že se nynější volby nesou zejména v duchu souboje ČSSD a ANO, zpochybnil předseda KSČM Vojtěch Filip, který volil v Českých Budějovicích. Poukázal na to, že volby takto prezentovali hlavně předsedové obou těchto politických uskupení. Komunisté jsou součástí koalic ve většině krajů, v Ústeckém mají hejtmana.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odevzdal hlasovací lístek v Náchodě. Věří, že lidovci nyní získají více krajských mandátů, posílit chtějí také v Senátu.

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že volby jsou především o svobodě. „Občané vyjádří svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti,“ řekl, když odvolil v Bechyni na Táborsku. Předseda ODS Petr Fiala, který volil v Brně, zase doufá, že volby ukončí nadvládu ČSSD v krajích. Na to, že volby nejsou o výši důchodu, ale o lepších silnicích, školství a zdravotnictví, upozornil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík po hlasování v Suché Lozi na Uherskohradišťsku.

O místa 675 krajských zastupitelů aktuálně usiluje přes 11.800 kandidátů. Na jedno místo v regionálním zastupitelském sboru tak připadá více než 17 uchazečů. V souboji o 27 senátorských křesel zůstalo 233 adeptů, tedy téměř devět kandidátů na jedno místo. Výsledky voleb navíc napoví stranám, jak si u voličů stojí před sněmovními volbami v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…