Volební komisaři dostanou za sněmovní volby zaplaceno jako dříve. Třináct stovek

04.08.2017 6:22

Členové okrskových volebních komisí dostanou za letošní sněmovní volby zaplaceno stejně jako při předchozích. Řadoví volební komisaři dostanou podle webu ministerstva vnitra 1300 korun, zapisovatel komise 1500 korun a předseda komise o stokorunu více. Nárok na ně budou mít v případě, že se zúčastní všech jednání komise, jinak budou mít nárok jen na poměrnou část. Odměna podléhá dani z příjmů, připomíná ČTK.

Volební komisaři dostanou za sněmovní volby zaplaceno jako dříve. Třináct stovek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Kromě odměn mají volební komisaři z řad podnikatelů a živnostníků nárok také na náhradu ušlého výdělku ve výši 43 korun za hodinu, nejvýše však 340 korun za den. Členy komisí budou moci do 20. září nominovat kandidující uskupení, chybějící místa musí obsadit starosta. Členství v komisi bývá vítaným přivýdělkem pro seniory, plnoleté studenty či matky na mateřské dovolené.

Náklady na odměny patří k nejvyšším, které stát s volbami má. Okrskových volebních komisí je totiž zhruba 14 900, pro každý volební okrsek a tím i volební místnost jedna. Komise musejí být podle volebního zákona nejméně pětičlenné s výjimkou volebních okrsků, kde je méně než 300 voličů – v takovém případě mohou mít jen čtyři členy. Výjimkou jsou také tříčlenné volební komise na českých velvyslanectvích.

Volební komisaři budou o třetím říjnovém víkendu dohlížet na regulérnost hlasování, vydávat budou hlasovací obálky a odevzdané hlasy následně sčítat. Zapisovatelé a předsedové komisí pak mají odpovědnost za zápis o výsledcích voleb v jejich okrsku. Výsledky pak předávají Českému statistickému úřadu ke zveřejnění na volebním serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…