Volební komise by při potížích mohli posílit dobrovolní hasiči

11.09.2020 6:20

Okrskové komise v říjnových krajských a senátních volbách by při nedostatku členů mohli posílit dobrovolní hasiči. Místopředseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) ČTK řekl, že to vyplynulo z videokonference zástupců vlády a krajů.

Volební komise by při potížích mohli posílit dobrovolní hasiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Z komisí se podle něj kvůli obavám z koronaviru odhlašují především senioři. Kabinet s regiony řešil i financování výjezdních odběrových skupin k testování covidu-19 či budoucí spolupráci mezi kraji a Správou státních hmotných rezerv (SSHR) ohledně ochranných pomůcek. Úhrady za provádění mobilních odběrů podle Běhounka projedná ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se zdravotními pojišťovnami.

I když byly vyžadované počty členů v menších obcích sníženy, v některých komisích hrozí, že nedosáhnou na počet členů vyžadovaný zákonem, řekl ČTK Běhounek. „Bylo nám řečeno, že dostaneme pokyn, který byl zaslán dobrovolným hasičům, že by jednotlivé okrskové komise doplnili,“ uvedl. Regiony podle něj očekávají podklady v nejbližší době, aby se mohli na praxi domluvit s jednotlivými krajskými předsedy dobrovolných hasičů. Běhounek dodal, že z řady komisí se odhlašují senioři, kteří jsou považováni za nejvíc ohroženou skupinu covidem-19.

Krajské a senátní volby se odehrají na začátku října. Stát kvůli koronaviru už dříve upravil pravidla pro lidi, kteří budou kvůli nemoci v té době v karanténě. Volit se bude například z auta na drive-in volebních stanovištích. Lidé si budou moct vyžádat i příjezd speciální komise s přenosnou volební schránkou, příslušný zákon počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Videokonference se podle Běhounka týkala i financování výjezdových odběrových skupin. Co se týče běžných testovacích míst, kraje aktuálně pociťují velký nápor, dodal. „Konkrétně na Vysočině všichni ty odběry zvládají, problém jsme ale měli s tím, že jsme neměli vzorky kam transportovat. My měli kapacitu v celém kraji řádově 300, dnes je tlak na 600 i více vzorků,“ uvedl. Vzorky se tak z Vysočiny vozí do laboratoří v Ostravě, dodal hejtman Vysočiny.

„V našich krajských záchrankách jsme sestavili mobilní odběrové týmy, které sice dostávají úhrady za odběry, pojišťovny ale samozřejmě nehradí osobní náklady a dopravu,“ sdělil Běhounek. Kraje se proto podle něj dohodly s ministrem zdravotnictví, že mu do úterý 15. září dodají kompletní informace o nákladech na provoz těchto týmů. „Následně by o tom ministr jednal se zdravotními pojišťovnami,“ doplnil hejtman.

Debata se vrátila i k cizincům, kteří mají pozitivní test na covid-19. Běhounek dodal, že se hovořilo i o opatřeních ve školách a podobě předávání osobních ochranných pomůcek krajům od státu. „Bavili jsme se o tom, kdyby nastala situace pro čerpání ochranných prostředků, jak se bude komunikovat se SSHR,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…