Volební počty po německu: Hlasy sčítali studenti, a místo protiislamistů je najednou dostali Piráti

22.12.2015 22:13

V německých Brémách se na jaře falšovaly volby. Podvodu se prý dopustili ti, kteří sčítali hlasy stran kandidujících do zdejšího zemského parlamentu. Na sčítání se podíleli i zdejší studenti ve věku 16 až 18 let a právě oni podváděli natolik, že to notně uškodilo Alternativě pro Německo (Alternative für Deutschland). Tato strana měla ve skutečnosti získat o jeden mandát navíc. Podvodníci ho ale přiřkli německým sociální demokratům.

Volební počty po německu: Hlasy sčítali studenti, a místo protiislamistů je najednou dostali Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

„Správní soud v Brémách, svobodném hanzovním městě s postavením německé spolkové země, zjistil masivní manipulace při volbách do tamního parlamentu letos 10. května. Příčinou je špatné sčítání hlasů, na němž se podíleli jako dobrovolní pomocníci žáci brémských škol. Výsledky voleb se podle soudu musejí korigovat. Strana Alternativa pro Německo (AfD) získá o jedno poslanecké křeslo navíc, zatímco sociální demokraté (SPD) o jedno přijdou,“ informuje Echo24.cz.

Pověst volebního úřadu v Brémách poškozuje i fakt, že často sčítá pomaleji než jiné úřady v Německu a navíc nezveřejňuje průběžné výsledky hlasování. K dovršení všeho zlého se teď podle soudu ukázalo, že zdejší volba opravdu byly zmanipulovány, a to především dobrovolníky ve věku 16-18 let. Jen jeden ze sčítajících dobrovolníků byl starší. Některé hlasy pro dosud vládnoucí rudo-zelenou koalici si prý studenti prostě vymysleli. Nebylo je možné dohledat. Němečtí komentátoři v této souvislosti bijí na poplach. Demokracie prý v Brémách utrpěla vážnou ránu.

Magistrát v Brémách ovšem nasazení studentů hájí. Připomíná totiž, že volební právo zde mají už osoby starší 16 let a z tohoto titulu mohli působit i v rolích předsedů komisí. Studenti si prý ale často počínali jako ve školce. Mnohdy prý netušili, jaké hlasovací lístky označit za platné, jaké za neplatné a některé si skutečně vymysleli. Ze vzduchu si tak vyčarovali např. 45 hlasů pro tamní Piráty.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…