Volební potenciál ČT: Ve Zlínském kraji vyhrává ČSSD. ODS na úrovni Okamury

07.10.2013 21:14

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny by ve Zlínském kraji podle průzkumu pro Českou televizi (ČT) vyhráli sociální demokraté. Hlasovat by pro ně mohlo až 30,5 procenta voličů. Druhé by skončilo hnutí ANO 2011 až s 21,5 procenta a třetí KSČM s možným ziskem 18 procent.

Volební potenciál ČT: Ve Zlínském kraji vyhrává ČSSD. ODS na úrovni Okamury
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Vyplývá to z průzkumu takzvaného volebního potenciálu, který pro ČT od 26. září do 2. října provedly agentury Median a STEM/MARK.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současné době získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent. Je také třeba počítat se statistickou chybou od 1,5 procenta u stran s nejnižším potenciálem až po tři procenta u stran s potenciálem nejvyšším. Ve výzkumu odpovídalo v kraji 1048 respondentů.

Čtvrtou nejúspěšnější stranou by ve Zlínském kraji podle průzkumu, který není odhadem výsledků voleb, byla KDU-ČSL až s 15,5 procenta. Maximálně 14,5 procenta zaznamenala TOP 09, ještě o procento méně další bývalá vládní strana ODS i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Na osmou příčku poslaly výsledky průzkumu Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) s 8,5 procenta.

Volební potenciál zbylých stran podle průzkumu nedosahuje pěti procent

Krajský úřad zaregistroval pro předčasné sněmovní volby ve Zlínském kraji 18 subjektů, o jeden více než při volbách v roce 2010. K volbám tehdy ve Zlínském kraji přišlo 64,27 procenta voličů.

Volby v regionu tehdy ovládla ČSSD s 21,93 procenta a čtyřmi mandáty. Druhou příčku ziskem 20,81 procenta a čtyř křesel obsadila ODS. Třetí skončila TOP 09 (měla dva poslance), pro kterou hlasovalo 13,94 procenta voličů. Následovala KSČM (10,04 procenta a jeden mandát), lidovci (9,95 procenta) a Věci veřejné (9,71 procenta a jeden poslanec). Hranici pěti procent, potřebných pro vstup do Sněmovny, se podařilo prolomit i SPOZ (5,85 procenta).

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…