Volební průzkum ve Švédsku. Kdo vítáte imigranty, nečtěte

18.12.2015 8:38

Opoziční strana Švédští demokraté, kterou politicky korektní média označují za „nacionalistickou“, by podle aktuálního průzkumu veřejného mínění získala 18,9 %. Naopak vládnoucí koalice socialistů a zelených ztratila podporu půl milionů voličů.

Volební průzkum ve Švédsku. Kdo vítáte imigranty, nečtěte
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Volební průzkum společnosti Ipsos probíhal v období mezi 3. a 14. prosincem, tedy bezprostředně poté, co švédská vláda oznámila zpřísnění pravidel pro udělování azylu. Přesto za to voliči švédské vládě nepřičetli žádné body k dobru. Vládní koalice by nyní získala pouze 37,3 % a přišla by tak o půl milionu voličských hlasů. Naopak se ještě více zvýšily preference opozičních Švédských demokratů, kteří zastávají protiimigrantské a euroskeptické postoje. Pokud by se nyní konaly parlamentní volby, dosáhli by Švédští demokraté na téměř devatenáct procent. To je o šest procent více než dosáhli v parlamentních volbách loni v září.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Zatímco preference vládnoucí koalice poklesly a Švédští demokraté posílili, tak středo-pravá Aliance pro Švédsko si stále drží podporu ve výši kolem jednačtyřiceti procent. Opatření socialistů a zelených v oblasti přistěhovalecké politiky přesto nejspíše přináší své ovoce. Ještě v říjnu do země každý týden proudilo kolem deseti tisíc žadatelů o azyl, ale v prvním prosincovém týdnu to dle švédské migrační agentury Migrationsverket bylo jen 4721 lidí. Podle profesora politologie ze Stockholmské univerzity Tommyho Möllera výsledky průzkumu mění historii, protože doposud švédští voliči v časech krize vládu podporovali o to více. 

„Někteří z voličů se však domnívají, že na vzniku současné migrační krize v zemi se částečně podílela i samotná vláda. Je skutečně zajímavé, že posílili opoziční Švédští demokraté. A to i v situaci, kdy se jim ostatní strany v oblasti přistěhovalecké politiky pomalu přibližují,“ poznamenal profesor Möller. Vedle zmíněného průzkumu společnosti Ipsos byl zveřejněn ještě další průzkum, který byl realizován televizi Novus s použitím odlišné metodologie. Švédští demokraté by dle výsledků tohoto průzkumu získali ještě větší podporu a ve volbách by dosáhli až na 22 %. Vládní koalice se však v nejbližších letech žádného případného volebního neúspěchu nemusí obávat. Společně s Aliancí se před rokem dohodli, že v rámci „udržení stability“ v zemi se budou další volby konat až v roce 2022.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…