Voliči Pirátů se budou hodně divit. Vyplouvá na povrch, s kým vším se jejich favorité kamarádí

27.10.2017 7:42

Piráti dosáhli ve volbách do Sněmovny výrazného úspěchu. S dvaadvaceti poslanci se v roztříštěné dolní komoře parlamentu stali silou, se kterou je třeba počítat. Mnozí si však kladou otázku, co od Pirátů v příštích čtyřech letech čekat. Páteční Lidové noviny přinášejí o nových poslancích informace, které mnohé pravicově smýšlející voliče ani trochu nepotěší.

Voliči Pirátů se budou hodně divit. Vyplouvá na povrch, s kým vším se jejich favorité kamarádí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Pamatujete si ještě výrazně levicově smýšlejícího ekonoma Janise Varufakise? Když v roce 2015 vyhrálo volby radikálně levicové uskupení SYRIZA, Varufakis se stal ministrem financí nové vlády a vyjednával s mezinárodními věřiteli o úlevách pro silně zadlužené Řecko. Dlouho však ve vládě nevydržel. 6. června 2015 kabinet opustil a vyčetl tamnímu premiérovi, že zradil levicové ideály, za které strana bojovala, zradil řecký lid a věřitelům ustoupil. Varufakis také sepsal ekonomický manifest, pod kterým najdeme podepsané i Piráty.   

Páteční Lidové noviny připomínají, že Varufakis na sociálních sítích poblahopřál českým Pirátům k úspěchu v nedávných volbách. Stojí přitom za pozornost, že Varifakis sám sebe ve známé eseji v deníku Guardian vydané roku 2015 definoval jako nevyzpytatelného marxistu, připomíná deník. Ekonom vede silně levicově zaměřené hnutí DiEM 25, které usiluje o výraznou reformu EU zleva. Členy tohoto hnutí jsou i dva Piráti a nově zvolení poslanci Mikuláš Peksa a Ondřej Profant.

„Smíšené pocity z českých voleb: dva zástupci DiEM byli zvoleni, ale zvítězilo Babišovo pravicové populistické hnutí,“ napsal na Twitteru Varufakis. Piráti prý dokonce uvažují, že budou spolu s Varufakisovým hnutím kandidovat do Evropského parlamentu v příštích volbách. Politolog Petr Kaniok označil hnuti DiEM 25 za silně levicové. Usiluje o federalizaci EU.

„Piráti odmítají, že by z nich podpora DiEM 25 dělala radikální levičáky. Podle předsedy Bartoše jeho strana v provolání vnímá jako stěžejní ty body, které kladou důraz na transparentnost rozhodování orgánů EU, překonání rostoucího nacionalismu uvnitř některých členských států či ochranu spotřebitelů,“ doplnil deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…