Voliči by už měli mít lístky se jmény budoucích europoslanců

20.05.2014 6:32

Poslední ze zhruba osmi milionů voličů v Česku by nejpozději dnes měli dostat hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu. Z 850 aktuálních kandidátů zkraje nadcházejícího víkendu vyberou 21 europoslanců, kteří budou reprezentovat ČR po nadcházejících pět let.

Voliči by už měli mít lístky se jmény budoucích europoslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Šedomodré obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky přece jen nedostal, obdrží je ve volební místnosti.

Na rozdíl od jiných typů voleb jsou hlasovací lístky ve všech regionech stejné. Lidé si budou moci lístek s preferovanou stranou připravit už doma. Mohou na něm navíc zvýhodnit nejvýše dva kandidáty zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Evropské volby se i v tomto liší od sněmovních, při nichž si lidé mohou zakroužkovat až čtyři preferované adepty.

Ve volební místnosti pak lidé po prokázání totožnosti dostanou tradičně hlasovací obálku s úředním razítkem. Do ní lístek za plentou vloží a následně vhodí do volební urny.

Výsledky budou zveřejněny až v neděli pozdě večer

Voliči si už nebudou moci při rozhodování pomoci nějakými novými průzkumy, jak si strany stojí. Ode dneška až do uzavření volebních místností v sobotu ve 14:00 platí zákaz jejich zveřejňování pod hrozbou finanční sankce.

Rušno dnes bude na Českém statistickém úřadu, který naposledy před volbami prověří systém zpracování volebních výsledků. Lidé se je na volebním webu dozvědí až v neděli po 23:00, neboť ve většině evropských zemí si budou své europoslance volit až v poslední den tohoto týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…