Voliči promluvili: Babiše honí Sobotka a Kalousek by se měl držet Gazdíka

20.06.2015 18:32

Průzkum společnosti Phoenix Research ukázal, jak si v očích voličů stojí jednotlivé politické strany. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) mohou podle všeho být v klidu. Předseda vlády má opravdu důvod k úsměvu. Radost může mít i ODS. Zato Miroslav Kalousek (TOP 09) ne. Bez Starostů a nezávislých by jeho strana nebyla zdaleka tak úspěšná jako dřív.

Voliči promluvili: Babiše honí Sobotka a Kalousek by se měl držet Gazdíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Pokud by se teď konaly sněmovní volby, v dolní komoře českého parlamentu by zasedlo šest stran. Ukazuje to průzkum společnosti Phoenix Research, který uveřejnil server Týden.cz. Spokojen může být majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož uskupení v průzkumu vítězí, druhá ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky zaostává za prvním na pásce jen o 3 procenta s necelými 19 procenty podpory voličů.

Třetí KSČM už má od dvou nejsilnějších stran odstup, získala by 9,1 procenta voličů, u ODS mohou být spokojeni, protože na rozdíl od předčasných voleb v roce 2013 by strana získala 8,9 procenta a 7,5 procenta hlasů by získali lidovci.

„Skupinu stran, které by zasedly ve sněmovně, uzavírá TOP 09. Ukazuje se, že pokud by TOP 09 kandidovala samostatně bez svého dlouhodobého volebního partnera, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), dosáhla by aktuálně sedmiprocentní podpory. V roce 2013 však ve volebním výsledku získala 11,99 procenta,“ píše server.

Průzkum také ukazuje jasnou sněmovní stopku Úsvitu přímé demokracie, který by získal podporu jen od 2,8 procenta voličů. Nad dvěma procenty se pak drží ještě Piráti a nad jedním procentem Svobodní a Zelení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…