Volil jsem Trumpa. Nechtěl jsem přispět hlasem Clintonové, která ve veřejné službě vydělala miliony dolarů. Syn sestřeleného letce Powerse promluvil o dění v USA

02.12.2016 4:40

PŘÍBĚH Polovina amerických voličů má dost jak republikánů, tak i demokratů. Jsou unaveni z kariéry politiků, kteří by měli sloužit veřejnosti a místo toho se svými přátelíčky bohatnou, přestože se ve Washingtonu nic nedělá. To říká zakladatel Muzea studené války v USA Francis Gary Powers junior, jehož otec byl za studené války v SSSR odsouzen na deset let za špionáž.

Volil jsem Trumpa. Nechtěl jsem přispět hlasem Clintonové, která ve veřejné službě vydělala miliony dolarů. Syn sestřeleného letce Powerse promluvil o dění v USA
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

"Podle mě je Donald Trump brilantní stratég, mluvčí a politik. Je prohnaný jako liška a nebojí se říci na rovinu, jak se věci mají. Navíc je dost nevypočitatelný," vyjmenovává Francis Gary Powers junior pro ParlamentníListy.cz přednosti budoucího prezidenta USA. Podle něj Trumpovo vítězství ukazuje fakt, že američtí voliči chtěli svrchovanou změnu.

Změna u moci

Spojené státy americké se podle Powerse juniora stále vzpamatovávají z velmi neobvyklého volebního klání. Jeho výsledek prý ukazuje touhu Američanů po demokratické změně u moci. "Volil jsem Donalda Trumpa, protože bych nemohl přispět svým hlasem ke kariéře političky, která ve službě veřejnosti vydělala miliony dolarů," dodává.

Demokratická společnost v USA si, jak říká Powers junior, procvičila své právo vstát, volit a prosadit jasnou změnu. "Myslím si, že polovina amerických voličů má dost jak republikánů, tak i demokratů. Jsou unaveni z kariéry volených politiků, kteří by měli sloužit veřejnosti, ale zato se svými přátelíčky bohatnou, přestože se ve Washingtonu nic nedělá," vysvětluje.


Francis Gary Powers

Americká společnost je přesto názorově hodně rozdělená. "Někdo vám ohledně zahraniční politiky řekne, že bychom měli pokračovat v globální pomoci, jak jsme to začali praktikovat po druhé světové válce. Jiný zase bude preferovat, abychom se starali hlavně o své problémy a do jisté míry se izolovali od ostatního světa jako po první světové válce," podotýká zakladatel Muzea studené války poblíž Washingtonu DC.

Podle něj se svět za pár let změní k nepoznání. "Rozvíjí se technologie jako internet, sociální sítě, biopočítače, nanotechnologie a tak dále. Objevování vesmíru pokračuje. Dnes je vesmírný prostor kolem zeměkoule divokou hranicí, ale ještě za mého života anebo určitě za dobu života mého čtrnáctiletého syna budeme dolovat nerosty z asteroidů, cestovat na Měsíc či na Mars jako turisté a budovat továrny v nulové gravitaci," předpovídá.

Otec a syn

Jeho otec byl americkým pilotem, jenž během studené války pro CIA v průzkumném letounu U-2 fotografoval území SSSR. V roce 1960 byl sestřelen poblíž Sverdlovska, odsouzen za špionáž na deset let, ale po dvou letech na Glienickém mostě v Berlíně vyměněn za sovětského špiona Viljama Fišera. Před rokem o tom bylo natočeno historické drama Most špionů, ve kterém tyto události líčí režisér Steven Spielberg.

Francis Gary Powers junior se narodil roku 1965 v Burbanku v Kalifornii. Vystudoval dvě univerzity. V roce 1996 založil Muzeum studené války ve Warrentonu nedaleko Washingtonu DC a památník na počest veteránů studené války. Věnuje se osvětové činnosti a jeho výstava artefaktů spojených s aférou U-2 cestuje po světě.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…