Volila jsem Merkelovou. Češi vůbec nechápou, co se v Německu děje. Tamní lidé se za AfD stydí, vysvětlovala expertka z ČT den po volbách

25.09.2017 19:31

Novinářka Lída Rakušanová odešla kvůli sovětským vojskům z Československa a začala pracovat pro Svobodnou Evropu sídlící v Mnichově. Jak hodnotí nedělní volby, ve kterých sice jasně zvítězila současná kancléřka Angela Merkelová, ale mnoho voličů ztratila. Asi milion Němců raději volil protiuprchlickou a protiunijní Alternativu pro Německo. Jak to teď bude v Německu dál? Na to se Lídy Rakušanové zeptala v Interview ČT24 moderátorka Světlana Witowská.

Volila jsem Merkelovou. Češi vůbec nechápou, co se v Německu děje. Tamní lidé se za AfD stydí, vysvětlovala expertka z ČT den po volbách
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Hned v úvodu pořadu Lída Rakušanová poblahopřála k volebnímu výsledku a vzkázala jí, aby se tolik netrápila tím, že nevyhrála tak výrazně, jak by si možná přála. „Já si myslím, že Češi jsou velmi překvapeni z toho, jak mohla Angela Merkelová ještě vyhrát po tom, co všechno ‚provedla‘ Evropě. Ukazuje to na to velké nepochopení toho, co se opravdu děje v Německu,“ poznamenala Rakušanová. „Já sama jsem Angele Merkelové také odevzdala hlas,“ doplnila ještě.

Němci prý dali na srozuměnou, že jsou v podstatě spokojeni s tím, jak se země vyvíjí, a volají jen po určité úpravě kurzu, kterou by mohli v nové koalici křesťanských demokratů Merkelové, liberálů (FDP) a Zelených provést především Liberálové. Tak to alespoň vidí Rakušanová, podle které Merkelová dokázala přivést svou CDU do 21. století, zatímco její soupeři myšlenkově často zůstávají ještě ve století dvacátém.

Merkelová sice není charismatickým lídrem, ale Němci prý charismatické politiky příliš nevyhledávají, neboť si uvědomují, že je charismatický Adolf Hitler dovedl do světové války. Od konce druhé světové války už uplynulo víc než sedmdesát let, takže Němci necítí vinu, ale spíše odpovědnost za to, aby se nic podobného neopakovalo.

Jak je to s Alternativou pro Německo?

Část Němců je ovšem velmi nespokojena, protože má pocit, že dostatečně neprofitovali z ekonomické síly Německa. Mezi těmi lidmi získala voliče Alternativa pro Německo (AfD). „Je to ale skutečně tak nebezpečná strana?“ ptala se Rakušanové Witowská. „No, víte, ty dvě největší strany pořád mají polovinu voličského spektra a ty další čtyři strany si dělí druhou polovinu spektra. Ale Němci to především považují za ostudu,“ vyjádřila se k výsledkům AfD Rakušanová.

Neměli bychom prý také zapomínat na to, že se politici této strany často hádají. Dokazuje to i dnešní prohlášení jedné z budovatelek strany, Frauke Petry, která novinářům sdělila, že nechce být součástí parlamentní frakce své strany. „Možná je to poslední pokus, aby ta strana získala lepší image, než má teď,“ uvedla Rakušanová. V zemských parlamentech spolkových zemí Německa, kde už dnes AfD působ, totiž nemá právě dobrou pověst. Už kvůli tomu, co v těchto zemských parlamentech předvádí.  

Pár slov padlo také na téma blízkosti druhého českého prezidenta Václava Klause k AfD. Němci se tím prý tak akorát baví.    

„Dovedu si představit, že se na to mohou Němci dívat pobaveně. Já bych měla ještě jedno podezření, proč je Václav Klaus na jejich straně. AfD totiž také nevěří klimatické změně. Ovšem on by s nimi souhlasil i takový Tomio Okamura, protože i oni jsou pro to, aby všechno, co bylo schváleno v parlamentu, prošlo posléze i schválením v referendu, což je nesmysl a podle mého je to populismus,“ uvedla Rakušanová.

Novinářka upozornila také na to, že na půdě parlamentu může vzniknout vyšetřovací komise, která prověří, na jakém základě Merkelová jednala, když rozhodla o tom, že otevře brány uprchlíkům. Rakušanová má za to, že se o tom na půdě Bundestagu mělo debatovat už dřív. Pokud se bude debatovat alespoň teď, Merkelová dostane prostor své jednání Němcům vysvětlit.

A proč je Angela Merkelová tak neoblíbená v Česku? „Je tady kolektivní hysterie podporovaná z nejvyšších míst. Hysterie proti islámu. Ovšem proti islámu jako náboženství, nikoli proti islamismu jako terorismu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…